Skyddsjakt på en varg i Jämtland

Östersund (JJ) Under tisdagen den 24 februari fattade Länsstyrelsen beslut om skyddsjakt efter en varg i östra delen av länet.

Länsstyrelsen har dokumenterat att vargen har jagat ren inom ett område som tre samebyar nyttjar för vinterbete. Länsstyrelsen gör därför bedömningen att det finns en uppenbar risk att vargen kommer att fortsätta orsaka allvarlig skada för renskötseln i området.

Den aktuella vargen har redan under föregående vinter orsakat skador inom Ohredahke sameby, varvid samebyn det här året valt att flytta sina renar till vinterbete längre söderut. Vargen har fortsatt orsakat skada trots att samebyarna har flyttat sina renar från det området som vargen tidigare vinter orsakat skada inom.

Förutom Ohredahke har även Jijnjievaerie och Raedtievaerie samebyar renar inom det område som vargen rör sig inom.

Länsstyrelsen bedömer att det inte finns någon annan lösning än att bevilja skyddsjakt för att förhindra fortsatta skador för rennäringen i området.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser