Skyddsjakt på dovhjortar i Åtvidaberg

Åtvidaberg (JJ) Under perioden den 1 juli till den 31 augusti får ett antal dovhjortar skjutas i Åtvidaberg och Grebo tätort.

Det rör sig om 30 handjur av dovhjort som länsstyrelsen i Östergötland  beviljat skyddsjakt på. Jakten ska bedrivas för att förhindra allvarligare olyckor i Åtvidaberg och Grebo tätort. Åtvidabergs kommun lämnade i slutet av juni in en ansökan om skyddsjakt, detta på grund av att dovhjortar orsakar bekymmer i tätorterna.

Länsstyrelsen anser att jakten borde bedrivas under den ordinarie säsongen för dovhjort, men att skyddsjakt är motiverat i det här fallet för att förhindra fortsatt skada. Det är dock inte alla jägare som får chansen att fälla hjortarna utan det är endast kommunens utsedda skyddsjägare som får ta sig ann uppgiften.

De i sin tur måste bland annat ha fått godkännande från fastighets- eller markägaren där djuren befinner sig vid jakten, de får endast bedriva smyg- eller vaktjakt på djuren och jakten måste genomföras med stor hänsyn till såväl djur som natur.

Dessutom ska de i möjligaste mån försöka skrämma bort djuren snarare än att skjuta dem. Senast den 30 september ska jägarna redovisa hur många hjortar de har skjutit. De fällda djuren tillfaller den som äger jakträtten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vargdrabbad matte berättar om attacken

Vallentuna (JJ) Ann-Margret Neikter berättar nu i media hur det gick till när hennes cavalier king charles spaniel blev tagen av varg. – I ögonblicket jag vände mig om och tittade ner, bet den Lacey i nacken, berättar hon för Mitt i hela Stockholm.

Johans nya Blaser funkar inte

Västerås (JJ) Johan Rydberg har kostat på drygt 35 000 kronor för att få ett pålitigt vapen för björnjakt och eftersök. Men den nya studsaren, Blaser R8, funkar inte - den kastar inte ut tomhylsorna.

Annonser