Skyddsjakt på dovhjortar i Åtvidaberg

Åtvidaberg (JJ) Under perioden den 1 juli till den 31 augusti får ett antal dovhjortar skjutas i Åtvidaberg och Grebo tätort.

Det rör sig om 30 handjur av dovhjort som länsstyrelsen i Östergötland  beviljat skyddsjakt på. Jakten ska bedrivas för att förhindra allvarligare olyckor i Åtvidaberg och Grebo tätort. Åtvidabergs kommun lämnade i slutet av juni in en ansökan om skyddsjakt, detta på grund av att dovhjortar orsakar bekymmer i tätorterna.

Länsstyrelsen anser att jakten borde bedrivas under den ordinarie säsongen för dovhjort, men att skyddsjakt är motiverat i det här fallet för att förhindra fortsatt skada. Det är dock inte alla jägare som får chansen att fälla hjortarna utan det är endast kommunens utsedda skyddsjägare som får ta sig ann uppgiften.

De i sin tur måste bland annat ha fått godkännande från fastighets- eller markägaren där djuren befinner sig vid jakten, de får endast bedriva smyg- eller vaktjakt på djuren och jakten måste genomföras med stor hänsyn till såväl djur som natur.

Dessutom ska de i möjligaste mån försöka skrämma bort djuren snarare än att skjuta dem. Senast den 30 september ska jägarna redovisa hur många hjortar de har skjutit. De fällda djuren tillfaller den som äger jakträtten.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser