Skyddsjakt på ännu en oskygg varg

Torsby (JJ) Än en gång har Länsstyrelsen i Värmlands län fattat beslut på eget initiativ om skyddsjakt på en oskygg varg som inte går att skrämma i väg.

I lördags fattade Länsstyrelsen beslut om skyddsjakt på en varg i Sörmark, Torsby kommun, som rört sig kring bebyggelsen under vintern. På den senaste tiden har den upprepade gånger observerats på mycket nära håll och varit svår att skrämma bort.

Länsstyrelsens bedömning är att det finns skälig grund för skyddsjakt enligt lagstiftningen och att det är den lämpligaste åtgärden eftersom vargen inte gått att skrämma bort. Vid de senaste tillfällena har vargen inte låtits sig skrämmas utan har i stället visat ett kontaktsökande beteende. Vargen är sannolikt en ung varg från Kertoreviret som under den senaste tiden utvecklat ett oönskat beteende.

Skyddsjakten ska ske i enlighet med de villkor som anges beslutet. Skyddsjakten är tillåten under perioden från och med den 23 maj 2015 till och med den 21 juni 2015, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande på sin hemsida.

I söndags kunde en skabbangripen varg fällas i Kils kommun. Den vargen var också oskygg och upprepade skrämselinsatser var verkningslösa.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser