Skyddsjakt på älg på grund av betesskador

VÄSTERBOTTEN(JJ). Länsstyrelsen har gett tillstånd för skyddsjakt på 30 vuxna älgar, samt obegränsat med kalvar, i trakten kring Strömsund och Slussfors, samt Aivak och Tärnaby. Det är Tärna- Stensele allmänningsskog i Västerbotten som fått tillståndet på grund av stora betesskador på skogen.

Skyddsjakten får ske inom ett område på 53 000 hektar. 
– Inventeringarna visar att i snitt 33 procent av skogen årligen får betesskador av älg. Att återställa alla skador skulle enligt beräkningar från Skogsstyrelsen kosta 3,5 miljoner kronor, säger Sven-Olof Tellström, ordförande i Tärna- Stensele allmänning, till Västerbottens-Kuriren. 

Enligt Tellström kommer man att försöka skjuta kor med kalvar för att på det sättet få ner älgstammen så snabbt som möjligt. 
Totalt berörs 25 jaktlag i området av den beviljade skyddsjakten. 
Skyddsjakten startade i går.
Det här rapporterar Västerbottens-Kuriren.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser