Skyddsjakt på älg i hägn

Harmånger (JJ) Länsstyrelsen i Gävleborg har beviljat skyddsjakt på en älg som tagit sig in i ett vilthägn i Svedja utanför Harmånger.

Hägnets ägare har tidigare hållit kronhjort och mufflonfår i hägnet, en verksamhet som nu är på väg att avvecklas. I ansökan beskriver markägaren Christer Winther att det inom hägnet saknas föda till älgen och att den riskerar att stressas av att vara instängd.
Älgen, en fjolårstjur, sköts kort efter länsstyrelsens godkännande.

Länsstyrelsen motiverar sitt beslut med att skyddsjakt är den enda lämpliga lösningen för älgen, särskilt som man inte kan utesluta en risk att tamhållna djur sprider smittor till vilda, skriver Hudiksvalls tidning.

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser