Skyddsjakt på 90 knubbsälar

Stockholm (JJ) 50 knubbsälar får fällas i Västra Götalands län och 40 i Hallands län. Det har Naturvårdsverket beslutat. Det är oförändrat antal från i fjol, då 48 djur fälldes. Totalt finns över 15 000 knubbsälar i svenska vatten, nästan uteslutande på Västkusten.

Sälarna orsakar skador för yrkesfisket. Det är främst ålfisket som drabbas, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
– Det pågår arbete med att utveckla sälsäkra fiskeredskap och fiskemetoder. Men det behövs också skyddsjakt för att minska problemen för yrkesfisket och öka acceptansen, säger Lars Plahn, handläggare på Naturvårdsverket.
 
Skyddsjakten ska bedrivas från land, men yrkesfiskare kan också ansöka om att få bedriva jakten från båt. Den som utför skyddsjakt från båt ska ha utbildning i säljakt, som anordnats av jägarorganisationer i Sverige eller Finland.  
Skyddsjakt tillåts inte längs hela Västkusten. Naturvårdsverket gör undantag för skyddade områden samt de områden där sälar inventeras och viktiga uppehållsplatser för den lilla populationen av gråsäl på Västkusten. De undantagna områdena är Väderöarna i Tanums kommun, Store Både i Varbergs kommun, Kungen och Rön i Kungsbacka kommun.
 
Skyddsjakten tillåts från 1-31 maj samt 1 augusti-31 december. Juni och juli undantas eftersom det är reproduktionstid för knubbsälarna och att de byter päls.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser