Skyddsjakt på 20 dovhjort

Åtvidaberg (JJ) Länsstyrelsen i Östergötland har gett tillstånd till skyddsjakt på 20 dovhjortskalvar.

En markägare utanför Åtvidaberg får lov att fälla 20 dovkalvar. fram till den 1 oktober.(Foto: Roger C Åström)

Område där jakten får bedrivas är på cirka 200 hektar norr om Åtvidaberg. Skyddsjakten får pågå fram till den 1 oktober för att förhindra skada på gröda.

Jakten får endast bedrivas som så kallad smyg- och vaktjakt och i första hand ska andra åtgärder vidtas för att hålla djuren borta. Under föregående år sköts 24 hjortar på samma område under ordinarie jakt, rapporterar Östgöta Correspondenten.

AKTUELLT

Är förebyggande skyddsjakt laglig?

Jämtland (JJ) En principiellt viktigt ärende i rovdjursförvaltningen kommer nu upp i Kammarrätten. Frågan är om myndigheterna kan fatta beslut om skyddsjakt i förebyggande syfte.

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser