Skyddsjakt på 143 björnar

Den svenska björnstammen växer med i snitt 5,5 procent per år. Naturvårdsverket har beslutat om skyddsjakt på 143 björnar i år för att minska risken för skador. Det är 22 björnar fler än i fjol. Det finns totalt cirka 2 550 björnar i landet enligt Skandinaviska björnprojektet.

— Vi har i stort sett följt länsstyrelsernas förslag till hur många björnar som får fällas och var de får fällas. Tre länsstyrelser har med stöd av sina regionala förvaltnings­planer föreslagit olika kvoter i delar av sina län. Det har vi tagit fasta på i beslutet, förklarar Anders Wetterin, biträdande chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket. Det gäller Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län. I Jämtlands län är det två björnjakts­områden söder respektive norr om Europaväg 14. Tilldelningen är 16 björnar i vardera området. — Vi har ökat kvoten med två björnar i södra området, eftersom de problem som varit i länet framförallt har berört Härjedalen. Vi uppmanar alla björnjägare att i första hand ta bort björnar som orsakat skador eller besvär, säger Klas Allander, handläggare.

I Norrbottens kustland (Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda kommuner) får 6 björnar fällas. I övriga delar av länet ökar Naturvårdsverket tilldelningen med 8 björnar till 27 totalt. Länsstyrelsen i Norrbotten har be­gärt ännu högre kvot i inlandet, men tillväxten är relativt låg där, 3,5 procent, enligt björnforskarna.

Björn­forskarna har i takt med nya inventeringar blivit allt säkrare på hur många björnar som finns i landet. När spillningsinventeringen i Jämtland är klar kan de också bättre bedöma stammens storlek i Norrbottens län. Den stora tillväxten sker i Gävleborgs län, 13,3 procent, medan stammen i Dalarna inte förändras nämnvärt.

Björnjakten inleds i år 21 augusti och pågår som längst till 15 oktober, 30 september i Norrbotten där björnarna går i ide tidigare. Tilldelningen är: Värmlands län 2 (oförändrat från 2005) björnar Dalarna 26 (oförändrat), Gävleborg 18 (+4). Väster­norrland 12 (+3), Jämtland 16+16 (oförändrat i norr, +2 i söder), Västerbotten 20 (+5) samt Norrbotten 6+27 (oförändrat i kusten och +8, inlandet).

Läs mer om björnjakt och björntilldelning i kommande nummer av Jaktjournalen!

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser