Skyddsjakt på 143 björnar

Den svenska björnstammen växer med i snitt 5,5 procent per år. Naturvårdsverket har beslutat om skyddsjakt på 143 björnar i år för att minska risken för skador. Det är 22 björnar fler än i fjol. Det finns totalt cirka 2 550 björnar i landet enligt Skandinaviska björnprojektet.

— Vi har i stort sett följt länsstyrelsernas förslag till hur många björnar som får fällas och var de får fällas. Tre länsstyrelser har med stöd av sina regionala förvaltnings­planer föreslagit olika kvoter i delar av sina län. Det har vi tagit fasta på i beslutet, förklarar Anders Wetterin, biträdande chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket. Det gäller Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län. I Jämtlands län är det två björnjakts­områden söder respektive norr om Europaväg 14. Tilldelningen är 16 björnar i vardera området. — Vi har ökat kvoten med två björnar i södra området, eftersom de problem som varit i länet framförallt har berört Härjedalen. Vi uppmanar alla björnjägare att i första hand ta bort björnar som orsakat skador eller besvär, säger Klas Allander, handläggare.

I Norrbottens kustland (Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda kommuner) får 6 björnar fällas. I övriga delar av länet ökar Naturvårdsverket tilldelningen med 8 björnar till 27 totalt. Länsstyrelsen i Norrbotten har be­gärt ännu högre kvot i inlandet, men tillväxten är relativt låg där, 3,5 procent, enligt björnforskarna.

Björn­forskarna har i takt med nya inventeringar blivit allt säkrare på hur många björnar som finns i landet. När spillningsinventeringen i Jämtland är klar kan de också bättre bedöma stammens storlek i Norrbottens län. Den stora tillväxten sker i Gävleborgs län, 13,3 procent, medan stammen i Dalarna inte förändras nämnvärt.

Björnjakten inleds i år 21 augusti och pågår som längst till 15 oktober, 30 september i Norrbotten där björnarna går i ide tidigare. Tilldelningen är: Värmlands län 2 (oförändrat från 2005) björnar Dalarna 26 (oförändrat), Gävleborg 18 (+4). Väster­norrland 12 (+3), Jämtland 16+16 (oförändrat i norr, +2 i söder), Västerbotten 20 (+5) samt Norrbotten 6+27 (oförändrat i kusten och +8, inlandet).

Läs mer om björnjakt och björntilldelning i kommande nummer av Jaktjournalen!

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser