Skyddsjakt med imponerande skytte

I närmare 20 år har Dagsnäs egendom i Skaraborg, bara ett stenkast från Hornborgasjön, haft skyddsjakt på gäss under försommaren. Johan Andersson, Lasse Karlsson och Hanna Larsson är vid det här laget i det närmaste gåsjaktsproffs och håller efter gässen när de går åt vallarna som värst.

De stora flockarna med grågäss skräms från fältet så skyddsjägarna hinner etablera sig innan gässen vänder tillbaka i små grupper.

Den kyliga våren har gjort att gräset som i vanliga fall är långt vid den här tiden fortfarande har en bit kvar till första ensileringen. Lasse Karlsson, Ugglum, och Johan Andersson, Gökhem, är beredda på dagens skyddsjaktsinsats.

Det har blivit en del gäss för de två jaktkamraterna under åren men jakten har också gjort mycket nytta. De senaste par åren har beståndet med grågås minskat en del på egendomen som ligger mellan Falköping och Skara, precis intill den berömda Hornborgasjön där 10 000-tals tranor samlas varje år för att dansa. Dagsnäs har cirka 250 hektar öppen mark där köttdjur av nöt betar. Men betet är naturligtvis också attraktivt för tusentals gäss som häckar i området.

Kommer gässen bara i håll är saken biff. Johan Andersson och Lasse Karlsson behärskar sina bössor klanderfritt.

Kommer gässen bara i håll är saken biff. Johan Andersson och Lasse Karlsson behärskar sina bössor klanderfritt.

Erfarna gåsjägare

Med på dagens skyddsjakt är också Johans sambo Hanna Larsson med de två labbarna Neo och Rissa. Lasses snart tioåriga grabb Olle är också med. Det ska böjas i tid och så länge intresset för jakt finns gäller det att smida järnet.

Lasse är den i gänget som har längst erfarenhet av skyddsjakt på gås i trakten. Innan han började hjälpa ägaren på Dagsnäs med gässen gjorde han samma sak på grannegendomen Bjurum som också har stora problem med betande gäss på försommaren.

Förr bestod skyddsjakten av kvotjakt med en licens på 350 gäss åt gången. När den första kvoten var fylld kunde man söka en ny. I dag är det fri avskjutning.

– Jag började skyddsjaga runt Hornborgasjön i början av 2000-talet. Fram till för ett par år sedan ökade beståndet med grågås för varje år. När det peakade var det om jag inte minns fel drygt 20 000 gäss här, säger Lasse.

Rätt på marken

Skyddsjakten är ett nödvändigt ont, men för den skull är det inga sura miner när vi drar i väg mot de aktuella vallarna och betesmarkerna. Det är kul att jaga, hundarna får bra träning och gåspopulationen är på intet vis hotad. Isolerar man dessutom själva jakten skiljer den sig inte så mycket från traditionell gåsjakt även om gänget över tid rationaliserat utrustningen och taktiken.

De stora flockarna med gäss som betar på den här eftermiddagens aktuella område skräms först i väg. Sedan är det snabba ryck som gäller.

Sjok efter sjok av stora flockar fågel lättar mot sjön samtidigt som gömsle för hundförare och apportörer monteras upp. Ett gäng enklare skalbulvaner placeras också ut. Jägarna själva lägger sig sedan helt sonika på marken, mellan tuvorna. Men de bär ghillie suits. Det är den viktigaste ingrediensen för att lura in de skarpsynta gässen i hagelhåll.

Johan Andersson låter de tre gässen komma tillräckligt nära innan han fäller en av dem.

Johan Andersson låter de tre gässen komma tillräckligt nära innan han fäller en av dem.

Första flocken

– Ghillie är den absolut bästa investeringen jag gjort för detta ändamål, säger Johan.

– Vi prövade med olika typer av gömslen i början men eftersom gässen är på olika marker och det är snabba ryck som gäller funkar de här kamouflagedräkterna bäst. Det är bara att kura ihop sig och försiktigt spana till dess gässen är inom skjuthåll.

Det dröjer inte många minuter innan vi hör de första kacklandena och förstår att fågel är i luften och på väg åt vårt håll. Strax därefter syns också ett par gäss som styr in mot sänkan på betesvallen som skyttarna befinner sig i.

– Nu! Lasse och Johan reser sig simultant och fäller var sin gås ur den grupp på tre fåglar som sveper förbi.

Gässen dunsar i backen och de två skyttarna springer själva fram och plockar upp dem. Snabbt monterar de på gässen på var sin armeringsjärnskonstruktion som skapar intrycket av gäss på väg att landa.

– Döda gäss placerade på rätt sätt är lika bra bulvaner som en död gås med bröstet uppåt är bra på att skrämma inflygande fågel, säger Lasse.

Skiftande väder

Under den närmsta timmen kommer med jämna mellanrum små gåsflockar inflygande. Johan och Lasse behärskar med en imponerande skicklighet de skottlägen som presenteras. Ett skott generar i princip en fälld fågel.

Vädret denna dag i slutet av maj ändrar hela tiden karaktär. Ena sekunden skiner solen, nästa sekund regnar det. Vinden växlar också riktning vilket gör det svårt att styra in gässen rätt mot skyttelinjen.

– Vi får nog flytta på oss igen. Gässen går inte alls som vi tänkt oss. Planen var att de skulle komma in mot vinden mellan de två kullarna vi har på våra sidor. Men eftersom vinden hela tiden ändrar sig kommer de ju lite hur som helst, säger Lasse samtidigt som han gör en förflyttning på cirka 30 meter.

En lyckad skyddsjakt är till ända och fyra nöjda jägare styr kosan mot slakteriet. Nu ska gässen tas om hand. Slutresultatet ska bli rökt gåsbröst.

En lyckad skyddsjakt är till ända och fyra nöjda jägare styr kosan mot slakteriet. Nu ska gässen tas om hand. Slutresultatet ska bli rökt gåsbröst. Fr v: Hanna Larsson, Johan Larsson, Olle Karlsson och Lasse Karlsson.

En sista topp

Efter en ordentligt seg period i början av kvällen tar det sig igen. Det ligger redan ett drygt tjugotal gäss på marken men det har varit tomt på fågel en bra stund nu. Vi diskuterar en eventuell förflyttning till ett annat fält som brukar vara ockuperat av gäss. I horisonten bakom oss tornar också ett rejält regnväder upp sig. Himlen är nästan svart. Men så hörs åter först några enstaka, men sedan betydligt fler, kacklanden.

En ny våg sveper sedan in med gäss. Under den kommande halvtimmen fälls ytterligare nästan tjugo gäss. När spöregnet når oss och vi skyndar oss att packa ihop gömslen, bulvaner och gäss flyger fortfarande fågel in mot de gröna frodiga kullarna.

– Det ser ut som om det kan bli aktuellt med jakt igen inom kort, säger Johan innan han kastar upp de sista gässen på pickupflaket och vi beger oss till slakteriet där fåglarna ska tas om hand.

Annons
0 kommentarer

AKTUELLT

Sänkt fällavgift på älg i Dalarna

Falun (JJ) Viltförvaltningsdelegationen i Dalarna har beslutat att sänka fällavgiften på älg. Fällavgiften på vuxna älgar sänks från 600 till 500 kronor. Avgiften för årskalvar ligger kvar på 100 kronor.

Vinn Vargjakt-DVD

Ta chansen att delta i utlottningen av vårens stora jaktfilmssnackis, Svensk Vargjakt Nr 2. Jaktjournalen sitter på ett gäng DVD-exemplar.

Grillad kotlettrad av vildsvin

  Vildsvinskött på grillen är aldrig fel. En utskuren benfri kotlettrad, lite marinad och en god potatissallad är allt som behövs för en riktigt god middag. Självklart är köttet trikintestat och styckat efter konstens alla regler. 4 portioner: 600 g utskuren kotlettrad av vildsvin Potatissallad: 600 g kokt potatis 5 msk olivolja 3 msk vitvinsvinäger

Så många renkalvar tar björnarna

Kungsbacka (JJ) Björnens betydelse för renskötseln är omtvistad, bland annat för att det har gjorts så få vetenskapliga studier. Nu visar en avhandling från SLU omfattningen av de problem som björnen skapar på kalvningslandet

Viltkött – inget fusk

Matfusket i Sverige och övriga världen ökar för varje år. Datumstämplar uppdateras och varor packas om för att hamna ute i livsmedelsbutikernas diskar igen. Trots att det egentligen inte borde säljas. Tur vi jägare har förstklassigt viltkött!

Mys i jaktkojan

Jaktkojan kan nästan liknas vid en omsorgsfull moder. När barnet varit ute och lekt hela dagen, blivit blött, kallt och trött, tar hon emot det i sin varma och trygga famn och ger det torra kläder, mat och en varm säng att krypa ner i.

Jaguar Ultra Light

Jaguargruppen har i sitt utbud ett intressant kombivapen som tillverkats av italienska F.A.I.R.. En kombi kan vara ett alternativ till drömmen om en drilling när man har behov av en kulpipa. Jaguar Ultra Light har två hagelkalibrar och ett flertal kulkalibrar från klass 3 till 1.

Annonser