Skyddsjakt beviljad på Grangärdesvargen

Grangärde (JJ) Rovdjursansvarig Fredrik Perols i Grangärde fick till sist efter hårt arbete ett positivt besked om skyddsjakt på Grangärdevargen.

Flera incidenter har den senaste tiden skett i Grangärde där en varg bland annat dödat ett lamm och förföljt en liten flicka.

Sedan dess har Fredrik Perols jobbat hårt för att få till skyddsjakt på vargen. Tidigare har skyddsjakt beviljats utan att man kunnat skjuta vargen.

– Vi fick beskedet för ca två timmar sen och vi kommer få en tio-dagars skyddsjakt på vargen, säger Perols.

Han fick dock inte igenom de förenklingar av jakten som han ville.

– Vi kommer fortsatt att bara få jaga med tio jägare som inte går att byta ut. Det blir lite problem nu i semestertider. Jag fick däremot byta namn från förra skyddsjakten.

Perols fick heller inte till den områdesändring han ville.

– Vi kommer bara få utgå från ett mindre område nr 1. Sen får vi skjuta vargen även inom område nr 2 som utökats om än bara lite. Vi ville få börjat jaga i båda områdena för att underlätta men inte.

Skyddsjakten börjar på måndag och senast söndag kväll ska alla tio utvalda jägare anmälts till länsstyrelsen.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser