Skyddsjakt beviljad på Grangärdesvargen

Grangärde (JJ) Rovdjursansvarig Fredrik Perols i Grangärde fick till sist efter hårt arbete ett positivt besked om skyddsjakt på Grangärdevargen.

Flera incidenter har den senaste tiden skett i Grangärde där en varg bland annat dödat ett lamm och förföljt en liten flicka.

Sedan dess har Fredrik Perols jobbat hårt för att få till skyddsjakt på vargen. Tidigare har skyddsjakt beviljats utan att man kunnat skjuta vargen.

– Vi fick beskedet för ca två timmar sen och vi kommer få en tio-dagars skyddsjakt på vargen, säger Perols.

Han fick dock inte igenom de förenklingar av jakten som han ville.

– Vi kommer fortsatt att bara få jaga med tio jägare som inte går att byta ut. Det blir lite problem nu i semestertider. Jag fick däremot byta namn från förra skyddsjakten.

Perols fick heller inte till den områdesändring han ville.

– Vi kommer bara få utgå från ett mindre område nr 1. Sen får vi skjuta vargen även inom område nr 2 som utökats om än bara lite. Vi ville få börjat jaga i båda områdena för att underlätta men inte.

Skyddsjakten börjar på måndag och senast söndag kväll ska alla tio utvalda jägare anmälts till länsstyrelsen.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser