Skyddsjägare inför rätta

Varberg (JJ) Den skyddsjägare som i våras sköt ett lodjur under skyddsjakt i Hallands län, ställs idag inför rätta vid Varbergs tingrätt, åtalad för jaktbrott. Lodjuret skyddsjägaren sköt var nämligen inte det som skyddsjakten berörde.

I våras beslutade Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Hallands län att en lodjurshanne som rivit får skulle skyddsjagas. Hannen var sändarförsedd och kunde lokaliseras.

I samband med jakten sköt en skyddsjägare en hona av misstag innan rätt lodjur kunde fällas.

Martin Broberg på länsstyrelsen i Hallands läns enhet för naturvård och miljöövervakning menar att en fällande dom kan få konsekvenser för framtida skyddsjakter.

– Om du skulle visa sig att villkoren för skyddsjakt  är väldigt svåra att uppfylla blir det säkerligen ett bekymmer att få jägare att ställa upp på ideell basis och man kan bli ställd inför rätta om något går fel, säger han till Sveriges Radio P4 Halland.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser