Skyddsjägare inför rätta

Varberg (JJ) Den skyddsjägare som i våras sköt ett lodjur under skyddsjakt i Hallands län, ställs idag inför rätta vid Varbergs tingrätt, åtalad för jaktbrott. Lodjuret skyddsjägaren sköt var nämligen inte det som skyddsjakten berörde.

I våras beslutade Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Hallands län att en lodjurshanne som rivit får skulle skyddsjagas. Hannen var sändarförsedd och kunde lokaliseras.

I samband med jakten sköt en skyddsjägare en hona av misstag innan rätt lodjur kunde fällas.

Martin Broberg på länsstyrelsen i Hallands läns enhet för naturvård och miljöövervakning menar att en fällande dom kan få konsekvenser för framtida skyddsjakter.

– Om du skulle visa sig att villkoren för skyddsjakt  är väldigt svåra att uppfylla blir det säkerligen ett bekymmer att få jägare att ställa upp på ideell basis och man kan bli ställd inför rätta om något går fel, säger han till Sveriges Radio P4 Halland.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser