Skyddsjägare får använda plotthundar

Norge (JJ) Efter de stora angreppen på får där över 100 dödats tillåts nu plotthundar och andra drivande rovdjurshundar i jakten på vargen som ligger bakom angreppen.

Klimat- och Miljödepartementet har beslutat sig för att tillåta drivande hundar som extra skyddsjaktsåtgärd i jakt på skadegörande rovdjur.

Tidigare har det inte varit lov i Norge att använda högbenta drivande hundar under jakt på björn och varg. Men sedan över 100 får dödats i Hurdal och Gran blir nu jaktsättet vi framgångsrikt använt i Sverige under licensjakten på varg nu möjligt i vårt grannland.

Hundarna som får användas är svenska och deras hundförare kommer ringas in när det blir aktuellt att använda dem.

– För att göra ett ordentligt försök med detta måste vi ha färska skador och observationer av varg för att kunna starta jakten. Vi måste också ha hundar som vi tror på för att det ska fungera och dessa hundarna finns i Sverige. Så fort vi har en situation där vi behöver hundarna kommer de vara på väg hit. Det kommer bara röra sig om den tid det tar att köra till aktuellt område, säger Lars Bendik Austmo, sektionschef på Statens Naturoppsyn.

AKTUELLT

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser