Skyddsjägare får använda plotthundar

Norge (JJ) Efter de stora angreppen på får där över 100 dödats tillåts nu plotthundar och andra drivande rovdjurshundar i jakten på vargen som ligger bakom angreppen.

Klimat- och Miljödepartementet har beslutat sig för att tillåta drivande hundar som extra skyddsjaktsåtgärd i jakt på skadegörande rovdjur.

Tidigare har det inte varit lov i Norge att använda högbenta drivande hundar under jakt på björn och varg. Men sedan över 100 får dödats i Hurdal och Gran blir nu jaktsättet vi framgångsrikt använt i Sverige under licensjakten på varg nu möjligt i vårt grannland.

Hundarna som får användas är svenska och deras hundförare kommer ringas in när det blir aktuellt att använda dem.

– För att göra ett ordentligt försök med detta måste vi ha färska skador och observationer av varg för att kunna starta jakten. Vi måste också ha hundar som vi tror på för att det ska fungera och dessa hundarna finns i Sverige. Så fort vi har en situation där vi behöver hundarna kommer de vara på väg hit. Det kommer bara röra sig om den tid det tar att köra till aktuellt område, säger Lars Bendik Austmo, sektionschef på Statens Naturoppsyn.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser