Skyddsjägare får använda plotthundar

Norge (JJ) Efter de stora angreppen på får där över 100 dödats tillåts nu plotthundar och andra drivande rovdjurshundar i jakten på vargen som ligger bakom angreppen.

Klimat- och Miljödepartementet har beslutat sig för att tillåta drivande hundar som extra skyddsjaktsåtgärd i jakt på skadegörande rovdjur.

Tidigare har det inte varit lov i Norge att använda högbenta drivande hundar under jakt på björn och varg. Men sedan över 100 får dödats i Hurdal och Gran blir nu jaktsättet vi framgångsrikt använt i Sverige under licensjakten på varg nu möjligt i vårt grannland.

Hundarna som får användas är svenska och deras hundförare kommer ringas in när det blir aktuellt att använda dem.

– För att göra ett ordentligt försök med detta måste vi ha färska skador och observationer av varg för att kunna starta jakten. Vi måste också ha hundar som vi tror på för att det ska fungera och dessa hundarna finns i Sverige. Så fort vi har en situation där vi behöver hundarna kommer de vara på väg hit. Det kommer bara röra sig om den tid det tar att köra till aktuellt område, säger Lars Bendik Austmo, sektionschef på Statens Naturoppsyn.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Jessica plåtade den vita älgen – igen

Munkedal (JJ) 24-åriga Jessica Hemlin har blivit berömd för sina möten med den vita och ståtliga älgtjuren i Munkedal. På måndagen var det dags igen - älgen dök upp alldeles utanför Jessicas hem och lät sig fotograferas.

Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Vit sändarlös mårdhund infångad

Råneå (JJ) Under sommaren har en vit mårdhund synts till i Råneå, ett samhälle tre mil nordost om Luleå. Mårdhunden observerades av flera personer, bland annat inne i villaområden. Foton togs och det visade sig att djuret tillhör Mårdhundsprojektet, men tappat sin sändare.

Unge till världskänt lejon dödad

Zimbabwe (JJ) En unge till den världskände lejonhannen Cecil har skjutits av en okänd troféjägare i Zimbabwe. Den sexårige hannen Xanda dödades den 7 juli och mötte därmed samma öde som sin far.

683 000 kronor för sälskador

Sotenäs (JJ) 20 fiskare i Västra Götaland får dela på 683 000 kronor från Länsstyrelsen för skador som sälar orsakat på både fiskeredskap och fångst under 2016.

Annonser