Skyddsjägare får använda plotthundar

Norge (JJ) Efter de stora angreppen på får där över 100 dödats tillåts nu plotthundar och andra drivande rovdjurshundar i jakten på vargen som ligger bakom angreppen.

Klimat- och Miljödepartementet har beslutat sig för att tillåta drivande hundar som extra skyddsjaktsåtgärd i jakt på skadegörande rovdjur.

Tidigare har det inte varit lov i Norge att använda högbenta drivande hundar under jakt på björn och varg. Men sedan över 100 får dödats i Hurdal och Gran blir nu jaktsättet vi framgångsrikt använt i Sverige under licensjakten på varg nu möjligt i vårt grannland.

Hundarna som får användas är svenska och deras hundförare kommer ringas in när det blir aktuellt att använda dem.

– För att göra ett ordentligt försök med detta måste vi ha färska skador och observationer av varg för att kunna starta jakten. Vi måste också ha hundar som vi tror på för att det ska fungera och dessa hundarna finns i Sverige. Så fort vi har en situation där vi behöver hundarna kommer de vara på väg hit. Det kommer bara röra sig om den tid det tar att köra till aktuellt område, säger Lars Bendik Austmo, sektionschef på Statens Naturoppsyn.

AKTUELLT

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Peter fällde drömtjur

Gäddede (JJ) En riktigt stor älgtjur har fällts i nordvästra Jämtland. – Jag har skjutit en guldtjur tidigare, men det här hornet är större, säger skytten Peter Hallberg.

Diza räddade Britt-Marie när älgkon gick till attack

Främmestad (JJ) Britt-Marie Anderssons jämthundstik Diza räddade livet på henne när en arg älgko i fredags gick till anfall. Älgen låg på Britt-Marie och stampade med klövarna när Diza kom till undsättning.  – Jag har aldrig varit så nära döden, säger Britt-Marie i Jaktjournalens webbradio.

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Annonser