Skyddjakt på knubbsäl igång

VÄSTKUSTEN (JJ) I går startade skyddsjakten på knubbsäl längs västkusten. Fram till årsskiftet får totalt 90 knubbsälar skjutas, rapporterar Sveriges Radio Halland.

Säljakten är en för många främmande jakt som bara bedrivs av ett mindre antal jägare. Jakten är inte desto mindre viktig, framförallt för yrkesfiskarna som årligen får stora delar av sin utrustning förstörd på grund av sälarna. Bara förra året betalades två miljoner ut som ersättning för förstörda redskap.

För yrkesfiskarna hade en högre tilldelning varit att föredra. Stefan Nilsson, ideellt arbetande på Jägareförbundet påpekar att det också är en jakt med baksidor.

”– Man blir knepigt bemött om man skjuter dessa söta och gulliga djur. Så det får vi göra när det är mindre folk eftersom att de ställer till med problem för fiskarna”, säger han till Sveriges Radio Halland.

Sedan virusangreppet på knubbsälen 2002 har arten återhämtat sig väl längs västkusten. Idag räknar man med att det finns uppskattningsvis 25 000 knubbsälar i området.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser