Skyddjakt på knubbsäl igång

VÄSTKUSTEN (JJ) I går startade skyddsjakten på knubbsäl längs västkusten. Fram till årsskiftet får totalt 90 knubbsälar skjutas, rapporterar Sveriges Radio Halland.

Säljakten är en för många främmande jakt som bara bedrivs av ett mindre antal jägare. Jakten är inte desto mindre viktig, framförallt för yrkesfiskarna som årligen får stora delar av sin utrustning förstörd på grund av sälarna. Bara förra året betalades två miljoner ut som ersättning för förstörda redskap.

För yrkesfiskarna hade en högre tilldelning varit att föredra. Stefan Nilsson, ideellt arbetande på Jägareförbundet påpekar att det också är en jakt med baksidor.

”– Man blir knepigt bemött om man skjuter dessa söta och gulliga djur. Så det får vi göra när det är mindre folk eftersom att de ställer till med problem för fiskarna”, säger han till Sveriges Radio Halland.

Sedan virusangreppet på knubbsälen 2002 har arten återhämtat sig väl längs västkusten. Idag räknar man med att det finns uppskattningsvis 25 000 knubbsälar i området.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser