Skulle byta däck – omringades av vargar

Ockelbo (JJ) Tommy Lingblom hamnade i en mardrömssituation när han fick punktering längs en skogsväg. När han skulle gå ut och byta däck var han plötsligt omringad av sex vargar. Han fick köra nio kilometer på fälgen för att undkomma.

– Jag skulle stanna, men bestämde mig för att köra fram en bit. Där jag stannade var det sex vargar runt bilen, säger Tommy Lingblom.

Tommy Lingblom blev sittande i bilen och vargarna kom ända fram.

– Jag kände ett obehag när de började fara runt bilen. En stack upp huvudet upp i rutan.

Lingblom bestämde sig för att köra de nio kilometer till nästa by på fälgen.

– Det är smockfullt här nu. Jag är mycket försiktigare nu. Jag kommer aldrig att gå hem över de skogarna, säger Lingblom.

Är det vanligt att vargar beter sig på det här sättet, alltså omringar en bil?

– Nej, han råkade nog stanna på ett ställe där det fanns ett antal valpar. De brukar vara naiva, nyfikna och springa fram och titta innan de ger sig iväg., säger Sone Persson, länsstyrelsen i Gävleborg, till SVT Nyheter Gävleborg.

– Vi räknar med att mellan 47 och 70 vargar rör sig i vårt län enligt forskarnas beräkningar. Antalet individer har nästan fördubblats sedan vi gjorde mätningarna 2013-14, säger Sone Persson.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser