Skrota fjälljaktsutredningen!

Kiruna (JJ) Släng utredningen i papperskorgen och säg nej till ILO 169. 750 jägare från Dalarna i söder till Karesuando i norr var eniga på Gruvtolvans möte i Kiruna att skrota Sören Ekströms jakt-och fiskeutredning.

Resultatet från samtliga talare från olika intressegruppen var att utredningen omedelbart bör kastas i papperskorgen, att säga nej till ILO 169 och att skapa opinion i fjälljaktsfrågorna.
Helen Goudin, junilistan, ansåg att regeringen misslyckats och att man inte kan låta en stockholmsutredning diktera villkoren för jakt och fiske i norra Sverige.
De flesta talarna berörde frågor om framtiden i norra Sverige där ett skräckscenario utmålades med förbud mot jakt, fiske, gruvnäring och skoterkörning.
P-G Sundström, ordförande i Jägareförbundet Norrbotten hävdade att man inte kunde dra någon annan slutsats av utredningen än att samebyarna får ensamrätt på jakt och fiske. Sundström menade att även småviltsjakten skulle påverkas och att de föreslagna samverkansföreningarna skulle kunna upplåta jakten till vilka de vill och till vilket pris som helst. Jan-Olov Hedström, Bergstaten, fruktade för den framtida gruvnäringen. Enligt ILO 169 ska samerna ha över hur alla naturresurser används. Enligt honom kommer det innebär att prospektering och gruvnäring är hotad. Lars Törnman, tidigare kommunalråd i Kiruna, framträdde som markägare och fick mötet att med ett rungande säga nej till ILO. Törnman föreslog även en stor demonstration utanför riksdagshuset i Stockholm.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser