Skrota fjälljaktsutredningen!

Kiruna (JJ) Släng utredningen i papperskorgen och säg nej till ILO 169. 750 jägare från Dalarna i söder till Karesuando i norr var eniga på Gruvtolvans möte i Kiruna att skrota Sören Ekströms jakt-och fiskeutredning.

Resultatet från samtliga talare från olika intressegruppen var att utredningen omedelbart bör kastas i papperskorgen, att säga nej till ILO 169 och att skapa opinion i fjälljaktsfrågorna.
Helen Goudin, junilistan, ansåg att regeringen misslyckats och att man inte kan låta en stockholmsutredning diktera villkoren för jakt och fiske i norra Sverige.
De flesta talarna berörde frågor om framtiden i norra Sverige där ett skräckscenario utmålades med förbud mot jakt, fiske, gruvnäring och skoterkörning.
P-G Sundström, ordförande i Jägareförbundet Norrbotten hävdade att man inte kunde dra någon annan slutsats av utredningen än att samebyarna får ensamrätt på jakt och fiske. Sundström menade att även småviltsjakten skulle påverkas och att de föreslagna samverkansföreningarna skulle kunna upplåta jakten till vilka de vill och till vilket pris som helst. Jan-Olov Hedström, Bergstaten, fruktade för den framtida gruvnäringen. Enligt ILO 169 ska samerna ha över hur alla naturresurser används. Enligt honom kommer det innebär att prospektering och gruvnäring är hotad. Lars Törnman, tidigare kommunalråd i Kiruna, framträdde som markägare och fick mötet att med ett rungande säga nej till ILO. Törnman föreslog även en stor demonstration utanför riksdagshuset i Stockholm.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser