Skottpengar på vildsvin utreds

LRF:s förbundsstyrelse ville inte bifalla motionen om skottpeng på vildsvin. Men det ville stämman. – Vi sopade mattan med hela styrelsen och fick igenom vår motion, säger lantbrukaren Carl-Albert Rydemark, till Länstidningen.

Vildsvin har varit en återkommande punkt vid LRF:s riksförbundsstämmor de senaste åren. Inför årets stämma, som hållits i veckan, hade Region Mälardalen med lokalavdelning Järna-Hölö-Mörkö inkommit med en motion om att undersöka möjligheten att införa statlig skottpeng på vildsvin, samt att begränsa möjligheten att fritt åtla och utfodra vildsvin.
–Nu blir politikerna tvungna att ta i frågan, säger Rydemark. Och det är slut med den fria utfodringeni skogarna. Enligt ett tillägg till motionen ska LRF även undersöka möjligheten att få försäkringsbolag att bidra ekonomiskt till skottpengar.

1 kommentar

  • Osmakligt!
    Jag tycker det är direkt osmakligt att ens tänka tanken på att införa skottpengar på ett högvilt! Vi har inte ens skottpengar på kråkor längre.
    Sänk priserna på jaktarrenden i stället, eller låt jägarungdomar vakjaga gratis eller mot en låg kostnad. Det är fullt möjligt att reglera/kontrollera vildsvinsstammen genom jakt utan sänka statusen på detta fantastiska vilt till skadedjursnivå!

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser