Skottpengar på vildsvin utreds

LRF:s förbundsstyrelse ville inte bifalla motionen om skottpeng på vildsvin. Men det ville stämman. – Vi sopade mattan med hela styrelsen och fick igenom vår motion, säger lantbrukaren Carl-Albert Rydemark, till Länstidningen.

Vildsvin har varit en återkommande punkt vid LRF:s riksförbundsstämmor de senaste åren. Inför årets stämma, som hållits i veckan, hade Region Mälardalen med lokalavdelning Järna-Hölö-Mörkö inkommit med en motion om att undersöka möjligheten att införa statlig skottpeng på vildsvin, samt att begränsa möjligheten att fritt åtla och utfodra vildsvin.
–Nu blir politikerna tvungna att ta i frågan, säger Rydemark. Och det är slut med den fria utfodringeni skogarna. Enligt ett tillägg till motionen ska LRF även undersöka möjligheten att få försäkringsbolag att bidra ekonomiskt till skottpengar.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser