Skottpengar på björn

Arvidsjaur (JJ) 3 000 kronor i skottpengar betalar Stokke sameby i Norrbotten till den som skjuter en björn inom samebyns åretruntmarker.

Samebyns erbjudande beror på att det finns mycket björn i området och renskötarna förlorar varje år en stor del renkalvar men även vuxna djur. Alla samebyar i Arvidsjaursområdet utlovar dock inte skottpeng på björn.
Östra Kikkejaur sameby och Mausjaur sameby har valt att inte göra det. Västra Kikkejaur sameby har ännu inte tagit beslut i frågan. Även Maskaure sameby kan tänka sig att betala ut skottpeng.
Vid årets björnjakt i Norrbottens län får sammanlagt 72 björnar fällas. Hittills är fyra björnar skjutna. Björnjakten inleddes den 21 augusti och pågår till den 15 oktober nedanför odlingsgränsen och till och med den 30 september ovanför odlingsgränsen.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser