Skottpengar på björn

Arvidsjaur (JJ) 3 000 kronor i skottpengar betalar Stokke sameby i Norrbotten till den som skjuter en björn inom samebyns åretruntmarker.

Samebyns erbjudande beror på att det finns mycket björn i området och renskötarna förlorar varje år en stor del renkalvar men även vuxna djur. Alla samebyar i Arvidsjaursområdet utlovar dock inte skottpeng på björn.
Östra Kikkejaur sameby och Mausjaur sameby har valt att inte göra det. Västra Kikkejaur sameby har ännu inte tagit beslut i frågan. Även Maskaure sameby kan tänka sig att betala ut skottpeng.
Vid årets björnjakt i Norrbottens län får sammanlagt 72 björnar fällas. Hittills är fyra björnar skjutna. Björnjakten inleddes den 21 augusti och pågår till den 15 oktober nedanför odlingsgränsen och till och med den 30 september ovanför odlingsgränsen.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser