Skottpengar på björn

Malå (JJ) Malå sameby erbjuder 3 000 kronor till de jägare som skjuter en björn inom samebyns område. Samebyns ordförande Lennart Stenberg hoppas på en stor avskjutning.

Björnjakten startar på lördag och i Västerbotten får 25 björnar skjutas varav 16 nedanför odlingsgränsen.  I år är åteljakt tillåten i Västerbotten. Åteljakten genomförs på försök i  Västerbotten och är kombinerad med krav på utbildning.
Den kommande utvärderingen ska hjälpa Naturvårdsverket i deras framtida beslut om åteljakt ska var tillåten eller inte.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser