Skott mot varg var ingen Paragraf 28

Kungsbacka (JJ) Den varg som sköts av en passkytt i Tansenreviret utanför Gangnef i höstas var inget Paragraf 28 ärende. Trots detta gjorde skytten rätt och frias från brottsmisstanke av åklagaren, som menar att skytten handlat i nödexcess.

Enligt Åse Schoultz, den åklagare som tilldelades ärendet gjorde Länsstyrelsen rätt när de lämnade över ärendet till Polismyndigheten. Hon menar att de hade begått tjänstefel om de agerat på annat sätt.

– I det här fallet är det inget Paragraf 28 ärende. Jag valde att lägga ner förundersökningen med hänvisning till nödexcess. Jakthunden stod inte i omedelbart begrepp att attackeras men omständigheterna var sådana att skytten svårligen kunde besinna sig. Dessutom fanns det mycket lite tid för att agera. Skyttens beskrivning av situationen kan dessutom styrkas, säger hon.

Enligt förhören med skytten framkommer att denne tyckte sig vara övertygad om att han gjorde rätt. Det som juridiken sedan måste ta fasta på är huruvida skytten i det här fallet är har gjort sig skyldig till straffbar oaktsamhet. Det tycker inte Åse Schoultz.

– Jag tycker inte agerandet är oursäktligt. Man måste sätta sig in i hur situationen upplevdes för skytten. Ur detta perspektiv är handlingen försvarlig. Men jag ser detta som ett mycket speciellt fall under speciella förhållanden, säger Åse Schoultz.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser