Skott mot varg var ingen Paragraf 28

Kungsbacka (JJ) Den varg som sköts av en passkytt i Tansenreviret utanför Gangnef i höstas var inget Paragraf 28 ärende. Trots detta gjorde skytten rätt och frias från brottsmisstanke av åklagaren, som menar att skytten handlat i nödexcess.

Enligt Åse Schoultz, den åklagare som tilldelades ärendet gjorde Länsstyrelsen rätt när de lämnade över ärendet till Polismyndigheten. Hon menar att de hade begått tjänstefel om de agerat på annat sätt.

– I det här fallet är det inget Paragraf 28 ärende. Jag valde att lägga ner förundersökningen med hänvisning till nödexcess. Jakthunden stod inte i omedelbart begrepp att attackeras men omständigheterna var sådana att skytten svårligen kunde besinna sig. Dessutom fanns det mycket lite tid för att agera. Skyttens beskrivning av situationen kan dessutom styrkas, säger hon.

Enligt förhören med skytten framkommer att denne tyckte sig vara övertygad om att han gjorde rätt. Det som juridiken sedan måste ta fasta på är huruvida skytten i det här fallet är har gjort sig skyldig till straffbar oaktsamhet. Det tycker inte Åse Schoultz.

– Jag tycker inte agerandet är oursäktligt. Man måste sätta sig in i hur situationen upplevdes för skytten. Ur detta perspektiv är handlingen försvarlig. Men jag ser detta som ett mycket speciellt fall under speciella förhållanden, säger Åse Schoultz.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser