Dömda för skott mot dovhjort

Västervik (JJ) Tidigare i höstas åtalades två män för jaktbrott sedan de fällt och tagit hand om en dovhjort under brunstuppehållet. Nu döms de till dagsböter.

Skott mot dovvilt under brunsten medförde dagsböter när händelsen bedömdes i Tingsrätten. Arkivfoto: Per Jonson

Två män från Västerviks kommun sköt en dovhjort under brunstuppehållet i november i fjol. Vad de inte visste var att det fanns ett vittne till händelsen. Vittnet konfronterade de båda männen efter skottet.

Skytten försvarade då sitt agerande med att dovhjorten var skadad, något som vittnet inte uppfattade att den var.

Vittnet fick en del av ett ben där en skada fanns, som bevis för att skytten talade sanning. Men när bendelen undersöktes på Statens Veterinärmediska Anstalt visade det sig att skadan uppkommit i anslutning till dödsögonblicket eller senare.

Nu döms både skytten och medhjälparen till dagsböter för jaktbrott. Tingsrätten bedömer att männens förklaringar är en efterhandskonstruktion, rapporterar Västerviks-Tidningen.

Se även artiklen om åtalet tidigare i höstas här>>

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser