Dömda för skott mot dovhjort

Västervik (JJ) Tidigare i höstas åtalades två män för jaktbrott sedan de fällt och tagit hand om en dovhjort under brunstuppehållet. Nu döms de till dagsböter.

Skott mot dovvilt under brunsten medförde dagsböter när händelsen bedömdes i Tingsrätten. Arkivfoto: Per Jonson

Två män från Västerviks kommun sköt en dovhjort under brunstuppehållet i november i fjol. Vad de inte visste var att det fanns ett vittne till händelsen. Vittnet konfronterade de båda männen efter skottet.

Skytten försvarade då sitt agerande med att dovhjorten var skadad, något som vittnet inte uppfattade att den var.

Vittnet fick en del av ett ben där en skada fanns, som bevis för att skytten talade sanning. Men när bendelen undersöktes på Statens Veterinärmediska Anstalt visade det sig att skadan uppkommit i anslutning till dödsögonblicket eller senare.

Nu döms både skytten och medhjälparen till dagsböter för jaktbrott. Tingsrätten bedömer att männens förklaringar är en efterhandskonstruktion, rapporterar Västerviks-Tidningen.

Se även artiklen om åtalet tidigare i höstas här>>

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser