Skötselområde drar i handbromsen

Grästorp (JJ) Västra Nossans älgskötsel har beslutat att avlysa jakten på vuxna älgar i förtid på grund av dålig älgtillgång.

Inte många pinntjurar har fällts i Västra Nossans älgskötselområde i år. Akrivfoto: Per Jonson.

Under måndagens uppföljningsmöte i Västra Nossans ÄSO beslutades att avbryta jakten på vuxna älgar och heller inte tillåta jakt på enkelkalv framöver. Den enda älgjakt som kommer bedrivas är jakt på dubbelkalv fram till 20 december.

– Av tilldelningen 18/18 har vi fällt 13 vuxna och tre kalvar. Går vi tillbaka ett par år hade vi vid det här laget i princip fyllt tilldelning, säger Börje Persson, ordförande.

Enligt Börje rådde enighet kring beslutet och han har även fått indikationer på att älgjakten gått trögt även i angränsande skötselområden.

– Det finns väldigt lite unga tjurar i markerna. Det har skjutits fyra stora tjurar i området och de blir sällan skjutna om det är gott om älg.

I år är sista året av skötselområdets innevarande treårsperiod. Till nästa år ska en ny skötselplan utformas och det kommer med högsta sannolikhet bli åtstramningar i tilldelningarna då.

– Jag tror bristen på älg har med fodertillgången att göra. Det finns gott om klövvilt här så det totala betestrycket är stort, säger Börje Persson.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser