Sköt varg – räddade kalvande vajor

Jämtland (JJ) En varg sköts under skyddsjakt i onsdags när den befann sig mitt bland de kalvande vajorna i renarnas åretruntmarker i sydvästra Jämtlands län.

Länsstyrelsen i Jämtlands län fattade ett snabbt beslut om skyddsjakt sedan en varg upptäckts bland Handölsdalen samebys renar i ett område mellan Sylarna och Storulvån.

– Skadan som den skulle ha ställt till med är oerhört stora. Det var väldigt tur att renskötare upptäckte den. För det är svårt på våren när det är mycket barmark, svårt att se och spåra,, säger Richard Åström, ordförande i samebyn till Oddasat.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser