Sköt knölsvanar – åtalas för jaktbrott

Tåkern (JJ) Den 41-årige mannen sköt två fridlysta knölsvanar i närheten av Tåkern. Nu har han åtalats för jaktbrott.

Jaktbrottet inträffade i närheten av Herrestad vid Tåkern i slutet av oktober. 41-årigen deltog i en gåsjakt som ett företag anordnat vid Tåkern. Han befann sig tillsammans med några kamrater ute på en åker när han plötsligt fick syn på fyra fåglar. Två av fåglarna var vita och två var grå.

I förhör har 41-åringen sagt att han trodde att de gråa fåglarna var gäss. Han höjde sitt hagelgevär och avlossade, enligt egen utsago, två eller tre skott. 41-åringen såg att en av fåglarna föll ner. När han kom fram till nedslagsplatsen insåg han dock att han gjort ett stort misstag. Det var inte en gås han skjutit utan en fridlyst knölsvan

41-åringen hävdar att han bara såg att han träffat en fågel. I själva verket hade han dock skadeskjutit ytterligare en svan. Den föll ned på en intilliggande gård, där ett vittne fick avliva den med ett ­kulvapen.

I förhör har 41-åringen erkänt att han gjort sig skyldig till jaktbrott. Han har förklarat att han haft jaktlicens i fem år och att tanken var att han skulle skjuta gås tillsammans med ett killgäng. Vice chefsåklagare Eva ­Nemec Nordh anser att tingsrätten ska döma honom att betala 50 dagsböter på sammanlagt 3 500 kronor, skriver Östgöta Correspondenten.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser