Sköt knölsvanar – åtalas för jaktbrott

Tåkern (JJ) Den 41-årige mannen sköt två fridlysta knölsvanar i närheten av Tåkern. Nu har han åtalats för jaktbrott.

Jaktbrottet inträffade i närheten av Herrestad vid Tåkern i slutet av oktober. 41-årigen deltog i en gåsjakt som ett företag anordnat vid Tåkern. Han befann sig tillsammans med några kamrater ute på en åker när han plötsligt fick syn på fyra fåglar. Två av fåglarna var vita och två var grå.

I förhör har 41-åringen sagt att han trodde att de gråa fåglarna var gäss. Han höjde sitt hagelgevär och avlossade, enligt egen utsago, två eller tre skott. 41-åringen såg att en av fåglarna föll ner. När han kom fram till nedslagsplatsen insåg han dock att han gjort ett stort misstag. Det var inte en gås han skjutit utan en fridlyst knölsvan

41-åringen hävdar att han bara såg att han träffat en fågel. I själva verket hade han dock skadeskjutit ytterligare en svan. Den föll ned på en intilliggande gård, där ett vittne fick avliva den med ett ­kulvapen.

I förhör har 41-åringen erkänt att han gjort sig skyldig till jaktbrott. Han har förklarat att han haft jaktlicens i fem år och att tanken var att han skulle skjuta gås tillsammans med ett killgäng. Vice chefsåklagare Eva ­Nemec Nordh anser att tingsrätten ska döma honom att betala 50 dagsböter på sammanlagt 3 500 kronor, skriver Östgöta Correspondenten.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser