Sköt fyra björnar under akutinsats

Idre (JJ) I går fick beslutade Länsstyrelsen i Dalarna på mycket kort varsel om skyddsjakt på en björnhona med ungar i Långfjället. Björnarna befann sig mitt i Idre samebys renkalvningsområde.

– Läget var akut och behövdes åtgärdas omgående, säger Fredrik Dalerum, rovdjurshandläggare.

Samebyn upptäckte björnhonan tidigare i helgen. Plötsligt befann björnen sig bland de kalvande vajorna. Det visade sig att björnidet låg mitt i området och där fanns också tre björnungar.

Under loppet av helgen dödades minst fyra renkalvar av björnhonan, men efter ett muntligt beslut på måndagen kunde de fyra björnarna avlivas. 

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser