Sköt först älg – sedan björn!

I fredags fick Stefan Nyberg, Docksta, uppleva några minuters riktigt spännande jakt på passet. Först sköt han en älgkviga och en halvtimme senare kom en björn som intresserade sig för den fällda älgen...
Först fällde Stefan Nyberg en älgkviga, en stund senare sköt han också en björn på samma pass. Foto: Dagh Bakka.

Jakten utspelade sig på Åselesjöns jaktlags marker i Västernorrland, nära Solberg. Som inbjuden hundförare fanns JJ:s medarbetare Dagh Bakka.

Efter en stunds jakt fick Dags gråhund Tuffen upp en älgkviga som gick i pass hos Stefan som fällde kvigan.

– Jag gick bort till Stefan och kopplade hunden och hjälpte honom att ta ur älgen. Eftersom vi skulle fortsätta jaga så stannade Stefan på passet och jag gick vidare med Tuffen.

Bara några minuter efter att Dagh lämnat passet dyker plötsligt en björn upp. Men Stefan hinner inte att skjuta, det går ytterligare några minuter och björnen visar sig igen och är påtagligt intresserad av den fällda älgkvigan. Men björnen är också försiktig.

Först tredje gången björnen dyker upp får Stefan en skottchans och skjuter. Men björnen rusar i skottet och han skjuter ytterligare två skott.

– Jag har skjutit på en stort svart björn, meddelar han över radion.

– Eftersom björnen inte ligger på plats går jag och byter till gråhunden Rex som tidigare spårat björn. Jag hittar ingenting på skottplatsen, men efter en ganska kort spårning hittar vi björnen död, fälld med ett perfekt hjärtskott, berättar Dagh Bakka.

Stefan Nybergs björn var en mörk hane på 138 kilo.

Har du också bilder från årets björnjakt, skicka MMS till Jaktjournalen, tel 070-395 00 94, så ringer vi.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser