Sköt fel djur- får behålla licenserna

Älvsbyn (JJ) Mannen i Älvsbyn som av misstag sköt ett rådjur - då han trodde det var en älgko - får behålla sin vapenlicens. Kammarrätten anser inte att det finns tillräckliga skäl för att dra tillbaka tillståndet trots att han gjort sig skyldig till jaktbrott.

Händelsen inträffade i november förra året. Mannen i fråga var ute och jagade rådjur. När han skjutit upptäckte han att det var en grå älgko han dödat. Han kontaktade jaktledare och polis. Hans vapen omhändertogs.

Han erhöll ett bötesföreläggande avseende jaktbrott av normalgraden och det fastslogs att han varit grovt oaktsam. Vid tidpunkten var både älg och rådjur lovligt byte. Åklagare bedömde att den felaktiga skjutningen av älgen inte kunde anses som grovt brott och han dömdes till dagsböter.

Förvaltningsrätten gick på samma linje och ansåg inte att mannen var olämplig att inneha skjutvapen.

Polismyndigheten i Norrbottens län överklagade domen. Myndigheten ansåg att mannen inte skulle få behålla sina skjutvapen. Kammarrätten anser också att mannen ska få behålla sin vapenlicens även om mannen är dömd för jaktbrott. Rätten gick på förvaltningsrättens linje, skriver Piteå-Tidningen.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser