Sköt fel djur- får behålla licenserna

Älvsbyn (JJ) Mannen i Älvsbyn som av misstag sköt ett rådjur - då han trodde det var en älgko - får behålla sin vapenlicens. Kammarrätten anser inte att det finns tillräckliga skäl för att dra tillbaka tillståndet trots att han gjort sig skyldig till jaktbrott.

Händelsen inträffade i november förra året. Mannen i fråga var ute och jagade rådjur. När han skjutit upptäckte han att det var en grå älgko han dödat. Han kontaktade jaktledare och polis. Hans vapen omhändertogs.

Han erhöll ett bötesföreläggande avseende jaktbrott av normalgraden och det fastslogs att han varit grovt oaktsam. Vid tidpunkten var både älg och rådjur lovligt byte. Åklagare bedömde att den felaktiga skjutningen av älgen inte kunde anses som grovt brott och han dömdes till dagsböter.

Förvaltningsrätten gick på samma linje och ansåg inte att mannen var olämplig att inneha skjutvapen.

Polismyndigheten i Norrbottens län överklagade domen. Myndigheten ansåg att mannen inte skulle få behålla sina skjutvapen. Kammarrätten anser också att mannen ska få behålla sin vapenlicens även om mannen är dömd för jaktbrott. Rätten gick på förvaltningsrättens linje, skriver Piteå-Tidningen.

AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Annonser