Sköt björnar för Sveriges tuffaste finnstövare

Kårböle (JJ) Andreas Dynesius, Norrbo, Dalarna, har haft ett fantastiskt dygn. Två dagar i rad har han fällt stora björnhanar för finnstövaren Bull.

Årets andra björn för Andreas Dynesius. Här med Bull och Clint.

Det är gott om björn i Kårböleskogarna och med Stefan Lindströms duktiga finnstövare Bull har det hittills blivit en björn per dag.

På premiärdagen fällde Johan Olsson, Delsbo, en björn för Bull. Och både idag och i går lyckades Andreas Dynesius, Norrbo, skjuta två stora björnhanar där Bull imponerade.

– I går morse släppte vi Bull och Clint som jag äger, han är efter Stefans finnstövare Kim. Men björnen ville inte stanna och bråkade en hel del med hundarna och då släppte Clint, men Bull fortsatte.

– Björnen stannade aldrig riktigt någon längre stund utan gick sakta. För att göra en lång historia kort så stod jag och en kompis i förhåll och Stefan gick efter björn och hund. Plötsligt inser vi att björnen är påväg att passera oss uppe i en brant backe, så vi springer allt vad vi orkar cirka 800 meter. Där delar vi på oss och plötsligt ser jag björnhuvudet i gräset och björnen får syn på mig och ställer sig på en stubbe och tittar. När jag ser att Bull är ur vägen skjuter jag ett skott rakt framifrån, då vänder björnen och springer ifrån mig.

– Men jag springer efter och skjuter ett skott snett bakifrån i ryggen på björnen och då faller han.

Bull jobbade med björnen i fyra timmar och visade än en gång en otrolig rovviltskärpa.

– Det var jäkligt roligt och min första björn på egen hand. Ifjol fick jag vara med när Stefan sköt en björn.

Björnen sköts på jämtlandssidan i Kårböleskogen och var en rejäl hane på 232 kg.

Första björnen kunde Andreas fälla efter en rejäl löpning.

Första björnen kunde Andreas fälla efter en rejäl löpning.

I morse var det dags igen efter att Stefan och hans kompisar fått tips om björnspår på en skogsväg. Och återigen släpptes Bull och Clint i spåret.

– Det är otroligt gott om björn i Kårböleskogen, här ser man mer björn än vad jag ser räv hemma, säger Andreas.

Efter 30 minuter kom upptaget, cirka 1,5 km bort. Men det går undan direkt och ett tag misstänker man älg, men efter ett tag förstår man att det är björn.

– Eftersom jag sköt igår så följde jag efter Stefan och skulle filma. Till slut blev det ståndskall och vi smög oss närmare. Men det var tätt och Stefan tyckte att jag skulle smyga iväg och ställa mig i förhåll istället. När Stefan sedan går in på ståndet börjar björnen och hundarna sakta röra sig mot mig.

– Efter ett tag dyker Clint upp och strax därefter också björnen och Bull i en liten lucka. När jag har koll på hundarna får jag en skottchans och skjuter en smäll rakt i bogen och samtidigt såg björnen mig och då trodde jag att han skulle komma på mig, men han gick åt andra hållet.

– Det var otroligt spännande att stå och vänta in björnen, vinden var perfekt, så jäkla roligt. Nu blir det väl att ta ett sms-lån för att betala fällavgifter och beredning av skinnen, skrattar Andreas.

Morgonens björn var också en hane och vägde 175 kg, även denna björn fälldes på jämtlandssidan, bara 200 meter från länsgränsen.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Annonser