Sköt björn trots tre klick

Edsbyn (JJ) Det blev dramatiskt värre när Adam Jansson, Äppelbo, sköt en björnhanne på morgonen. Tre patroner klickade och björnen vrålade...

På morgonen var det spännande värre när ett gäng björnjägare gav sig iväg ut på jakt i Öjung, utanför Edsbyn i Gävleborgs län.

Hundföraren Stefan Lindström, Njutånger, släppte sin finnstövare Kim i en havreåker och började i stort sett att släppa väckskall på en gång. Efter ett tag fick Kim snurr på björnen och det blev ömsom drev och ömsom gångstånd.

– Vi hade haft jakt i cirka en timme när björnen kom upp mot mig i en gallring. Plötsligt dök den upp på 37 meter och jag skjuter första skottet som tar i bogen. Björnen stannar och vrålar samtidigt som han slår sig mot bogen, då skjuter jag igen och igen och igen, men patronerna klickar, berättar Adam Jansson.

Björnen går omkull och bara sekunderna efter kommer Kim fram. Adam har då ett skott kvar i bössan och när han fått undan Kim avfångar han björnen.

– Det var tur att första patronen fungerade och att den tog så bra, annars vet man aldrig hur detta slutat, menar Adam.

I fjol sköt Adam en av de största björnarna, en hane utanför Strömsund på hela 280 kg. Björnen Adam sköt idag var en björnhane på 75 kg.

Efter en fullträff och tre klick och ett avfångningsskott fick Adam Jansson sin björn på morgonen.

Är även du ute på björnjakt, skicka MMS till Jaktjournalen när björnen ligger:
Mobilnr 070-395 00 94.

Du kan också följa björnjakten på våra Facebook- och Instagramkonton.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser