Sköt björn på stånd för finnstövare

Kårböle (JJ) Efter knappt två timmars jakt i morse kunde Johan Olsson, Delsbo, fälla en björn för finnstövaren Bull.

Johan Olsson sköt idag en björnhane på fast ståndskall för finnstövaren Bull.

Tidigt i morse vid 04-tiden var det bara fem grader varmt i Kårböleskogarna i Gävleborgs län. När hundföraren Stefan Lindström gav sig iväg ut med sina finnstövare Bull och Lynx, tillsammans med ett par jaktkompisar gjordes en björnobs.

– Björnen gick upp i ett berg och vi postade ut runt omkring, samtidigt som jag och Stefan hade en fri roll och kunde flytta oss. Vi började med att släppa både Bull och Lynx, de hittade björnen men sedan blev det något skit. Troligen började Lynx jaga älg, men vi kopplade och tog om på nytt.

– Eftersom Bull är jäkligt skicklig på att spåra fick han jobba själv och han hittade också björnen. Det blev stånd och gångstånd i cirka 40 minuter. Därefter blev det stånd ganska nära där jag stod och jag smög in på ståndskallet och kunde skjuta björnen på 15-20 meter. Vi hade en enormt bra jakt och Stefans hundar håller verkligen hög klass, understryker Johan Olsson.

Björnen var en hane på 90 kg. Jägarna kan inte fortsätta jaga idag då temperaturen i Kårböleskogarna nu ligger på 24 grader.

– Nej, vi laddar för morgondagen, nu ska vi grilla och ta igen oss. Det är gott om björn i markerna och vi fortsätter så länge tilldelningen tillåter. Våra marker ligger både på Gävleborgssidan, där dagens björn sköts, men vi kan också jaga på Jämtlandssidan, berättar Olsson.

AKTUELLT

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser