Sköt björn på stånd för finnstövare

Kårböle (JJ) Efter knappt två timmars jakt i morse kunde Johan Olsson, Delsbo, fälla en björn för finnstövaren Bull.

Johan Olsson sköt idag en björnhane på fast ståndskall för finnstövaren Bull.

Tidigt i morse vid 04-tiden var det bara fem grader varmt i Kårböleskogarna i Gävleborgs län. När hundföraren Stefan Lindström gav sig iväg ut med sina finnstövare Bull och Lynx, tillsammans med ett par jaktkompisar gjordes en björnobs.

– Björnen gick upp i ett berg och vi postade ut runt omkring, samtidigt som jag och Stefan hade en fri roll och kunde flytta oss. Vi började med att släppa både Bull och Lynx, de hittade björnen men sedan blev det något skit. Troligen började Lynx jaga älg, men vi kopplade och tog om på nytt.

– Eftersom Bull är jäkligt skicklig på att spåra fick han jobba själv och han hittade också björnen. Det blev stånd och gångstånd i cirka 40 minuter. Därefter blev det stånd ganska nära där jag stod och jag smög in på ståndskallet och kunde skjuta björnen på 15-20 meter. Vi hade en enormt bra jakt och Stefans hundar håller verkligen hög klass, understryker Johan Olsson.

Björnen var en hane på 90 kg. Jägarna kan inte fortsätta jaga idag då temperaturen i Kårböleskogarna nu ligger på 24 grader.

– Nej, vi laddar för morgondagen, nu ska vi grilla och ta igen oss. Det är gott om björn i markerna och vi fortsätter så länge tilldelningen tillåter. Våra marker ligger både på Gävleborgssidan, där dagens björn sköts, men vi kan också jaga på Jämtlandssidan, berättar Olsson.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser