Skolverkets förslag får tummen ned

Skolverkets Bengt Wiedow har sänt ut ett förslag om att lägga ner jaktutbildningar på remiss. Syftet är att minska risken för skolskjutningar. Sverigedemokraterna ställer sig djupt kritiskt till förlaget.

I förslaget från Skolverket vill man avskaffa jaktutbildningar. Att få utbildning i att hantera vapen och jaga under skoltid har upprört utredaren Bengt Wiedow.

– Det är ett märkligt förslag där man undrar hur de tänkt. Man kan fråga sig hur många skolskjutningar i Sverige som kan härledas till att gärningsmannen i fråga gått jägarutbildningen? Snarare tvärtom, då dessa personer får lära sig att hantera vapen mycket varsamt och med största säkerhet.

– Sverigedemokraterna ställer upp bakom landets 300 000 jägare och framtida elever med att aldrig bifalla ett sådant förslag i kammaren, säger Stefan Jakobsson, SD, skolpolitisk talesperson.

 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser