Skolungdomar fick prova dreverjakt

Kalmar (JJ) För andra året i rad har elever från Ljusdals naturbruksgymnasie varit med på dreverjakt i Småland. Det är Kalmar dreverklubb som står som värd för arrangemanget. I år deltog 14 elever och tre lärare.

Korvgrillning hör jakten till. Foto: Lars Nilsson
Som sig bör inleddes jaktdagen med fika och planering av jakten i första såten. Hundförare Anders Johansson, Sven Erik Johansson och Lars Nilsson ställde upp med sina drevrar.

Anders hund Piraya fick nästan upp direkt. En stund senare fick Lars hund Sita också upp och det buktade en stund inne i såten. Dessvärre smet djuren ut mellan passskyttarna. Hundarna kopplades efter dryga timmen och jakten avbröts för korvgrillning.

Efter korvpausen var det dags för såt nummer två. Anders gick in från den östra sidan och Lars och Sven Erik från den västra sidan. Eleven Linda Svahn följde med Lars och det dröjde inte länge innan Sita fick upp ett rådjur som kom förbi dem bakom ryggen. Vare sig Linda eller Lars hade hagel i bössan och rådjuret kunde därför springa vidare.

Ljusdalselever fick verkligen uppleva dreverjaktens tjusning. Här är Jimmie Norman tillsammans med Linda Svahn och skytten Elis Carlström. Foto: Lars Nilsson

Sita kopplades upp när drevet gick in på grannmarken men sedan släpptes hon åter in i såten. Det blev rätt snart nytt upptag och samtidigt fick Anders hundar Nickita och Trisse upp rådjur. Det blev full fart och till sist fick Elis Carlström skjuta ett rådjur för Sita efter en mycket fin jakt.

Jaktdagen avslutades med kaffe och bulle nere vid jaktkojan. Alla tyckte att hade varit en spännande jaktdag Eleverna fick se mycket vilt och hört fina drev och tackade för upplevelsen av traditionell svensk rådjursjakt.

Hela jaktgänget samlat efter avslutad jakt. Foto: Lars Nilsson
AKTUELLT

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Annonser