Skolelev sköt guld-kron

Tystberga (JJ) I torsdags morse fick eleven Henrik Frisk chansen att pursha på en kapital kronhjort på Nynäs Slotts marker i Sörmland. Resultatet blev en kronhjort med guldtrofé på över 200 poäng.

Henrik Frisk är elev på Ökna Naturbruksgymnasium där han går på jakt- och viltvårdslinjen. Förutom egna marker vi skolan har man också jaktmarker vid Nynäs Slott.

Öknaskolan bedriver en selektiv avskjutning och nu var det dags att fälla denna kapitala kronhjort. Fyra gånger har jakttillfällen lottats ut bland eleverna och i torsdags morse fick Henrik Frisk vinstlotten.

– Vi jagar bara kapitala hjortar vid pursh för att det inte ska bli några misstag. Jag var med Henrik och när vi upptäckte hjorten på cirka 200 meter såg jag att det var rätt hjort och gav honom klartecken att smyga närmare, berättar Leif Carlström, lärare vid Öknaskolans jakt- och viltvårdsutbildning.

– Jag hade fotograferat hjorten redan i augusti och ansåg att vi kunde fäll den. Henrik gjorde inget misstag och nu i efterhand kan vi konstatera att kronhjorten kommer att ligga på över 200 poäng, vikten var 130 kg slaktad och den var nio år gammal.

– För att vara efterklok kan man väl konstatera att den förmodligen blivit ändå större om den fått bli 11-12 år. Men det är svårt att avgöra i levande tillstånd, berättar Leif Carlström.

För Henrik var det hans första kronhjort – en premiär med guldsmak.

Henrik Frisk, elev vid jakt- och viltvårdsinriktningen på Öknaskolan, fällde i torsdags denna fina kronhjort med guldtrofé.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser