Skolelev sköt guld-kron

Tystberga (JJ) I torsdags morse fick eleven Henrik Frisk chansen att pursha på en kapital kronhjort på Nynäs Slotts marker i Sörmland. Resultatet blev en kronhjort med guldtrofé på över 200 poäng.

Henrik Frisk är elev på Ökna Naturbruksgymnasium där han går på jakt- och viltvårdslinjen. Förutom egna marker vi skolan har man också jaktmarker vid Nynäs Slott.

Öknaskolan bedriver en selektiv avskjutning och nu var det dags att fälla denna kapitala kronhjort. Fyra gånger har jakttillfällen lottats ut bland eleverna och i torsdags morse fick Henrik Frisk vinstlotten.

– Vi jagar bara kapitala hjortar vid pursh för att det inte ska bli några misstag. Jag var med Henrik och när vi upptäckte hjorten på cirka 200 meter såg jag att det var rätt hjort och gav honom klartecken att smyga närmare, berättar Leif Carlström, lärare vid Öknaskolans jakt- och viltvårdsutbildning.

– Jag hade fotograferat hjorten redan i augusti och ansåg att vi kunde fäll den. Henrik gjorde inget misstag och nu i efterhand kan vi konstatera att kronhjorten kommer att ligga på över 200 poäng, vikten var 130 kg slaktad och den var nio år gammal.

– För att vara efterklok kan man väl konstatera att den förmodligen blivit ändå större om den fått bli 11-12 år. Men det är svårt att avgöra i levande tillstånd, berättar Leif Carlström.

För Henrik var det hans första kronhjort – en premiär med guldsmak.

Henrik Frisk, elev vid jakt- och viltvårdsinriktningen på Öknaskolan, fällde i torsdags denna fina kronhjort med guldtrofé.

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Annonser