Skogsutredare vill skjuta fler älgar

Östersund (JJ) Skogsutredare Maggi Mikaelsson, landshövding i Jämtland, kräver i sin skogsutredning att det ska skjutas fler älgar och att skogsägarna ska bli bättre på att röja sina skogar.

Mikaelsson anser att älgstammen måste minska och hävdar att vi har världens största älgstam i förhållande till areal. Enligt Mikaelsson måste den svenska älgstammen komma ned på samma nivå som den finska.
Enligt utrederskan finns det inga lagar som hindrar en rejäl minskning. Även problemen med trafiken förs fram i skogsutredningen som ett skäl att minska älgstammen.
Mutbrott
Maggi Mikaelssons utredning kommer sannolikt att mötas av kritik eftersom hon själv är jägare och står åtalad för jaktbrott. Hon jagade förra året älg utan statligt jaktkort inbjuden av skogsbolaget SCA. Mikaelsson är därför även åtalad för mutbrott.
Mikaelsson ingrep under jakten hos SCA som landshövding och tilldelade SCA-jaktlaget extraälgar trots att man inte fällt alla tilldelade djur. Rättegången mot Maggi Mikaelsson och SCA-tjänsteman inleds i oktober.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser