Skogsutredare vill skjuta fler älgar

Östersund (JJ) Skogsutredare Maggi Mikaelsson, landshövding i Jämtland, kräver i sin skogsutredning att det ska skjutas fler älgar och att skogsägarna ska bli bättre på att röja sina skogar.

Mikaelsson anser att älgstammen måste minska och hävdar att vi har världens största älgstam i förhållande till areal. Enligt Mikaelsson måste den svenska älgstammen komma ned på samma nivå som den finska.
Enligt utrederskan finns det inga lagar som hindrar en rejäl minskning. Även problemen med trafiken förs fram i skogsutredningen som ett skäl att minska älgstammen.
Mutbrott
Maggi Mikaelssons utredning kommer sannolikt att mötas av kritik eftersom hon själv är jägare och står åtalad för jaktbrott. Hon jagade förra året älg utan statligt jaktkort inbjuden av skogsbolaget SCA. Mikaelsson är därför även åtalad för mutbrott.
Mikaelsson ingrep under jakten hos SCA som landshövding och tilldelade SCA-jaktlaget extraälgar trots att man inte fällt alla tilldelade djur. Rättegången mot Maggi Mikaelsson och SCA-tjänsteman inleds i oktober.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser