Skogsstyrelsen vill skjuta hälften av alla älgar

Stockholm (JJ) Skogsstyrelsen vill halvera den svenska älg- och rådjursstammen. Om en halvering inte genomförs anser myndigheten att kostnaderna för skogsskadorna inom några år kommer att bli extremt höga.

I utredningen som presenterades idag har skogsstyrelsen räknat ut att kostnaderna och intäkterna samhällsekonomiskt för klövviltet i dagsläget är lika stora.
Viltolyckor kostar cirka 1,2 miljard kronor per år, betesskador på ungskog, cirka 500 miljoner kronor per år. Totalt kostar klövviltet cirka två miljarder kronor.
På intäktssidan finns rekreationsvärdet från jakt, samt värdet på viltköttet. Totalsumma hamnar enligt Skogsstyrelsen på cirka två miljarder
Trots detta vill Skogsstyrelsen halvera stammen. Vilket skulle innebära en samhällsekonomisk vinst på 500 miljoner kronor.
Enligt Göran Enander, generaldirektör på Skogsstyrelsen, kommer framtida generationer få dras med oacceptabla kostnader om inte älgstammen halveras.
Från jägarhåll ställer man sig skeptisk till beräkningen av jaktens rekreationsvärde som man anser vara betydligt högre än vad Skogsstyrelsen tagit upp i sina beräkningar.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser