Skogsstyrelsen kräver ändrad älgjaktkultur

Luleå (JJ) Skogsstyrelsen har presenterat årets inventering av färska skador i ungskogar. Inventeringen visar att älgbetesskadorna fortsätter att öka kraftigt på flera håll i länet.

– Vi ligger på en skadenivå som är mycket högre än vad som är förenligt med ett bra skogsbruk, säger Heine Krekula, skogsskötselspecialist vid Skogsstyrelsen.
– Vi går 20-25 miljoner kronor back för varje procents tillväxtförlust, säger Robert Jonsson, distriktschef vid SCA. Skogsstyrelsen och skogsbolagen menar att lösningen på problemet är en förändring av jaktkulturen. Gemensamt vädjar de till länets jägare att öka kalvavskjutningen.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser