Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Rådjuren ställer till det för skogsägarna på ön. Foto: Istock

Rådjuren trivs på Gotland. Allt sedan de dök upp i stor omfattning på ön för ett par decennier sedan har de ökat i antal. Detta har lett till nya problemställningar både för trafikanter och nu också skogsägare.

Enligt Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör på Mellanskog måste rådjursstammen minska. Han uppmanar nu markägare som arrenderar ut sin mark att ställa krav på en minimiavskjutning för att få ner stammen och på så sätt också betestrycket.

– En skogsägare som jag pratat med har satt 9 000 plantor vid två olika tillfällen, men fått allting förstört båda gångerna. Nu ska han försöka för tredje gången, säger han till helagotland.se.

 

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser