Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Rådjuren ställer till det för skogsägarna på ön. Foto: Istock

Rådjuren trivs på Gotland. Allt sedan de dök upp i stor omfattning på ön för ett par decennier sedan har de ökat i antal. Detta har lett till nya problemställningar både för trafikanter och nu också skogsägare.

Enligt Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör på Mellanskog måste rådjursstammen minska. Han uppmanar nu markägare som arrenderar ut sin mark att ställa krav på en minimiavskjutning för att få ner stammen och på så sätt också betestrycket.

– En skogsägare som jag pratat med har satt 9 000 plantor vid två olika tillfällen, men fått allting förstört båda gångerna. Nu ska han försöka för tredje gången, säger han till helagotland.se.

 

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser