Skogsägare trötta på älgskador

KALIX(JJ). Omkring 50 skogsägare i norr har bildat ett nätverk mot viltskador - anledningen är att de har tröttnat på vad de menar är oacceptabla älgskador på skogen. För att komma tillrätta med problemet anser de bland annat att jägarnas inflytande över viltstammarna måste minska.

– Ett helt decennium har näringen konstaterat att skadorna är oacceptabla, och till och med ökar, säger Jonas Martén, boende i Morjärv och ordförande i nätverket, till tidningen Skogen.
 
Nätverket menar att inget kraftfullt gjorts för att bryta den negativa trenden. Och de pekar på att skadonra kostar flera miljoner kronor för både markägare och skogsindustri.
 
När nätverkets bildades i slutet av augusti var man bland annat överens om att jägarnas inflytande över viltstammarna måste minska. Dessutom kom man fram till att viltförvaltningdelegationen bör omorganiseras – detta för att göra det möjligt för markägarna att bättre kunna bevaka sina intressen. 

Föreningens arbete mot skogsskadorna ska bland annat ske genom lobbyverksamhet och information.
Det här rapporterar tidningen Skogen.

Fotnot: Nätverkets hemsida är www.viltskador.se

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser