Skogsägare sköt tre älgar i mars!

En skogsägare i Matfors, utanför Sundsvall, fick länsstyrelsens tillstånd till älgjakt i mars. Resultatet blev en älgko och två älgkalvar.

Skogsägaren hade provat allt för att skydda den sex hektar stora ungskogen, innan han sökte skyddsjakt. Han placerade ut surströmmingsspad, fårull och människorhår, men effekten blev inte den han hoppades på.

Till slut sökte han skyddsjakt och länsstyrelsen i Västernorrland tillstyrkte skyddsjakt på två älgkalvar och en älgko.- En ko kan vara dräktig så här års men den här var tack och lov det inte, säger Christer Backéus som själv är jägare och egentligen inte ville bedriva marsjakt.

– Men här fanns inget alternativ. 20-30 procent av ungtallarna är betesskadade.

Trots att tre älgar skjutits fortsätter älgbesöken på de sex hektaren. I början på april observerades en tjur, en ko och en kalv i området.

Christer Backéus konstaterar att det inte finns något alternativ till tall. Att plantera gran på grusåsen skulle garanterat ge ett uselt resultat.

Lars-Håkan Spjuth, ordförande i jaktvårdskretsen där Christer Backéus har sin mark, ifrågasätter skyddsjakten.

– Det hade ju kunnat handla om fem älgar om kon varit dräktig, säger han, till tidningen ATL.

Det är i regionen utomordentligt sällsynt att skyddsjakt på älg beviljas. En markägare i Gnarp fick i vinter nej av länsstyrelsen i Gävleborg på en ansökan om skyddsjakt på älg. Detta sedan Skogsstyrelsen, viltvårdsområdet och Nordanstigs jaktvårdskrets avstyrkt.

Skogsstyrelsen fann betesskadorna måttliga medan viltvårdsområdet och jaktvårdskretsen noterade att en färsk älginventering visat att det fanns färre än sex älgar per 1000 hektar i det aktuella området, som ligger öster om älgstängslade E4 genom Gnarp. Marken ligger cirka tre mil sydost om Christer Backéus men i ett annat län.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser