Skogsägare sköt tre älgar i mars!

En skogsägare i Matfors, utanför Sundsvall, fick länsstyrelsens tillstånd till älgjakt i mars. Resultatet blev en älgko och två älgkalvar.

Skogsägaren hade provat allt för att skydda den sex hektar stora ungskogen, innan han sökte skyddsjakt. Han placerade ut surströmmingsspad, fårull och människorhår, men effekten blev inte den han hoppades på.

Till slut sökte han skyddsjakt och länsstyrelsen i Västernorrland tillstyrkte skyddsjakt på två älgkalvar och en älgko.- En ko kan vara dräktig så här års men den här var tack och lov det inte, säger Christer Backéus som själv är jägare och egentligen inte ville bedriva marsjakt.

– Men här fanns inget alternativ. 20-30 procent av ungtallarna är betesskadade.

Trots att tre älgar skjutits fortsätter älgbesöken på de sex hektaren. I början på april observerades en tjur, en ko och en kalv i området.

Christer Backéus konstaterar att det inte finns något alternativ till tall. Att plantera gran på grusåsen skulle garanterat ge ett uselt resultat.

Lars-Håkan Spjuth, ordförande i jaktvårdskretsen där Christer Backéus har sin mark, ifrågasätter skyddsjakten.

– Det hade ju kunnat handla om fem älgar om kon varit dräktig, säger han, till tidningen ATL.

Det är i regionen utomordentligt sällsynt att skyddsjakt på älg beviljas. En markägare i Gnarp fick i vinter nej av länsstyrelsen i Gävleborg på en ansökan om skyddsjakt på älg. Detta sedan Skogsstyrelsen, viltvårdsområdet och Nordanstigs jaktvårdskrets avstyrkt.

Skogsstyrelsen fann betesskadorna måttliga medan viltvårdsområdet och jaktvårdskretsen noterade att en färsk älginventering visat att det fanns färre än sex älgar per 1000 hektar i det aktuella området, som ligger öster om älgstängslade E4 genom Gnarp. Marken ligger cirka tre mil sydost om Christer Backéus men i ett annat län.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser