”Skjutledaren ville att Judith skulle skjuta ensam”

Vikmanshyttan (JJ)16-åriga Judith Sundström tar jägarexamen och uppsiktslånar mamma Elin Ericssons vapen. På Viksmanshyttans jaktskyttebana hamnade de i konflikt med skjutledaren som försökte hindra Elin att stå bredvid sin dotter inne i skjutkuren.

16-årige JJudith Sundström nekades att ha sin manna Elin Ericsson med sig i skjutkuren.

Judith skulle skjuta på löpande älg och ha mamma bredvid sig. Då fick de besked av skjutledaren att Elin inte fick vara med i skjutkuren.

– Jag blev upprörd. Det är min unge och hon skjuter med min bössa. Reglerna för uppsiktsjakt är ju att jag ska befinna mig inom en armlängds avstånd och kunna avvärja saker som kan bli farliga. Skjutledaren ville att hon skulle skjuta ensam, säger Elin Ericsson.

Helgen innan besökte Judith samma skjutbana med sin pappa, Leif Sundström. Då fick pappa vara med i kuren under skotten mot älgfiguren. Ytterligare en ung, blivande jägare uppges ha skjutit sina serier med sin far vid sin sida.

Elin stod på sig och till slut gick skjutledaren med på att hon fick vara med när dottern sköt sina serier.

– Judith skjuter normalt jättebra, men nu var situationen så spänd att hon totalmissade flera skott. Vi sköt två serier, sedan åkte vi hem. Det är ingen idé att stå där och slösa ammunition under sådana förhållanden, säger Elin Ericsson.

Policy på skjutbanan

Skjutledaren på Vikmanshyttans jaktskytteklubb i Dalarna är Åke Eriksson. Han säger att klubben har som policy att det ska vara en av banans egna instruktörer som står med i skjutkuren vid sådana här tillfällen.

Åke Eriksson vill i nuläget inte kommentera saken ytterligare. Han ska först kontakta Svenska Jägareförbundet och höra hur deras tjänstemän ser på saken.

Elin Ericsson tillbakavisar att hon och dottern skulle ha haft givits möjlighet att ha en av banans instruktörer med under skjutningen.

– Skjutledaren propsade på att hon skulle vara ensam. Och även om det är en instruktör med, så är det min bössa och det är jag som är ansvarig. Vad händer om hon skjuter ett vådaskott rakt genom väggen i kuren, vem är ansvarig då? undrar Elin Ericsson.

I vapenlagen, som kan hittas på Riksdagens hemsida, står det kortfattat att ”vapnet skall innehas och användas under långivarens uppsikt”.

På Svenska Jägarförbundets hemsida gör man den här tolkningen av lagtexten: ”Man brukar säga att man ska befinna sig tillsammans på högst en armlängds avstånd.”

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
0 kommentarer

AKTUELLT

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Ia fick storoxen i pass

Ia Olsson Widen har fått jakten med modersmjölken men det var först för fyra år sedan hon tog jägarexamen och började jaga på egen hand. Det lönade sig. I går morse fällde hon en riktigt fin tjur hemma i Åsberget utanför Bräcke.

Annonser