”Skjutledaren ville att Judith skulle skjuta ensam”

Vikmanshyttan (JJ)16-åriga Judith Sundström tar jägarexamen och uppsiktslånar mamma Elin Ericssons vapen. På Viksmanshyttans jaktskyttebana hamnade de i konflikt med skjutledaren som försökte hindra Elin att stå bredvid sin dotter inne i skjutkuren.

16-årige JJudith Sundström nekades att ha sin manna Elin Ericsson med sig i skjutkuren.

Judith skulle skjuta på löpande älg och ha mamma bredvid sig. Då fick de besked av skjutledaren att Elin inte fick vara med i skjutkuren.

– Jag blev upprörd. Det är min unge och hon skjuter med min bössa. Reglerna för uppsiktsjakt är ju att jag ska befinna mig inom en armlängds avstånd och kunna avvärja saker som kan bli farliga. Skjutledaren ville att hon skulle skjuta ensam, säger Elin Ericsson.

Helgen innan besökte Judith samma skjutbana med sin pappa, Leif Sundström. Då fick pappa vara med i kuren under skotten mot älgfiguren. Ytterligare en ung, blivande jägare uppges ha skjutit sina serier med sin far vid sin sida.

Elin stod på sig och till slut gick skjutledaren med på att hon fick vara med när dottern sköt sina serier.

– Judith skjuter normalt jättebra, men nu var situationen så spänd att hon totalmissade flera skott. Vi sköt två serier, sedan åkte vi hem. Det är ingen idé att stå där och slösa ammunition under sådana förhållanden, säger Elin Ericsson.

Policy på skjutbanan

Skjutledaren på Vikmanshyttans jaktskytteklubb i Dalarna är Åke Eriksson. Han säger att klubben har som policy att det ska vara en av banans egna instruktörer som står med i skjutkuren vid sådana här tillfällen.

Åke Eriksson vill i nuläget inte kommentera saken ytterligare. Han ska först kontakta Svenska Jägareförbundet och höra hur deras tjänstemän ser på saken.

Elin Ericsson tillbakavisar att hon och dottern skulle ha haft givits möjlighet att ha en av banans instruktörer med under skjutningen.

– Skjutledaren propsade på att hon skulle vara ensam. Och även om det är en instruktör med, så är det min bössa och det är jag som är ansvarig. Vad händer om hon skjuter ett vådaskott rakt genom väggen i kuren, vem är ansvarig då? undrar Elin Ericsson.

I vapenlagen, som kan hittas på Riksdagens hemsida, står det kortfattat att ”vapnet skall innehas och användas under långivarens uppsikt”.

På Svenska Jägarförbundets hemsida gör man den här tolkningen av lagtexten: ”Man brukar säga att man ska befinna sig tillsammans på högst en armlängds avstånd.”

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Är förebyggande skyddsjakt laglig?

Jämtland (JJ) En principiellt viktigt ärende i rovdjursförvaltningen kommer nu upp i Kammarrätten. Frågan är om myndigheterna kan fatta beslut om skyddsjakt i förebyggande syfte.

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser