”Skjutledaren ville att Judith skulle skjuta ensam”

Vikmanshyttan (JJ)16-åriga Judith Sundström tar jägarexamen och uppsiktslånar mamma Elin Ericssons vapen. På Viksmanshyttans jaktskyttebana hamnade de i konflikt med skjutledaren som försökte hindra Elin att stå bredvid sin dotter inne i skjutkuren.

16-årige JJudith Sundström nekades att ha sin manna Elin Ericsson med sig i skjutkuren.

Judith skulle skjuta på löpande älg och ha mamma bredvid sig. Då fick de besked av skjutledaren att Elin inte fick vara med i skjutkuren.

– Jag blev upprörd. Det är min unge och hon skjuter med min bössa. Reglerna för uppsiktsjakt är ju att jag ska befinna mig inom en armlängds avstånd och kunna avvärja saker som kan bli farliga. Skjutledaren ville att hon skulle skjuta ensam, säger Elin Ericsson.

Helgen innan besökte Judith samma skjutbana med sin pappa, Leif Sundström. Då fick pappa vara med i kuren under skotten mot älgfiguren. Ytterligare en ung, blivande jägare uppges ha skjutit sina serier med sin far vid sin sida.

Elin stod på sig och till slut gick skjutledaren med på att hon fick vara med när dottern sköt sina serier.

– Judith skjuter normalt jättebra, men nu var situationen så spänd att hon totalmissade flera skott. Vi sköt två serier, sedan åkte vi hem. Det är ingen idé att stå där och slösa ammunition under sådana förhållanden, säger Elin Ericsson.

Policy på skjutbanan

Skjutledaren på Vikmanshyttans jaktskytteklubb i Dalarna är Åke Eriksson. Han säger att klubben har som policy att det ska vara en av banans egna instruktörer som står med i skjutkuren vid sådana här tillfällen.

Åke Eriksson vill i nuläget inte kommentera saken ytterligare. Han ska först kontakta Svenska Jägareförbundet och höra hur deras tjänstemän ser på saken.

Elin Ericsson tillbakavisar att hon och dottern skulle ha haft givits möjlighet att ha en av banans instruktörer med under skjutningen.

– Skjutledaren propsade på att hon skulle vara ensam. Och även om det är en instruktör med, så är det min bössa och det är jag som är ansvarig. Vad händer om hon skjuter ett vådaskott rakt genom väggen i kuren, vem är ansvarig då? undrar Elin Ericsson.

I vapenlagen, som kan hittas på Riksdagens hemsida, står det kortfattat att ”vapnet skall innehas och användas under långivarens uppsikt”.

På Svenska Jägarförbundets hemsida gör man den här tolkningen av lagtexten: ”Man brukar säga att man ska befinna sig tillsammans på högst en armlängds avstånd.”

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser