Skjuter för många älgar

Länsstyrelsen i Östergötland är oroad över den kraftigt minskade älgstammen i länet. Länsstyrelsen och Jägareförbundet ska bjuda in jägare och markägare till samråd för att komma fram till en gemensam älgförvaltning i länet.

Förra jaktåret sköts 2 300 älgar i länet. Det är en minskning med 600 djur jämfört med året innan. 1999 sköt jägarna inom länet 6 200 älgar.75 procent av markerna i Östergötland är registrerade som älgskötselområden där jägare och markägare avgör hur många älgar som ska fällas. På dessa områden har man skjutit för mycket älg under många år enligt länsstyrelsen.Någon uppfattning om älgstammens storlek i länet har man inte eftersom man inte haft resurser att genomföra någon flyginventering.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser