Skjuten björnhona hade diande ungar

RÄTTVIK(JJ). Den björnhona som tidigare fälldes under björnjakten vid Östanvik, utanför Furudal i Rättviks kommun, hade diande ungar. Det uppger Dala-Demokraten som tagit del av ett preliminärt protokoll från SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

Erik Ågren, biträdande statsveterinär, skriver i protokollet:
”Tolkningen av undersökningarna är att björnhonan haft aktiv mjölkproduktion i körtelvävnaden, som var omfattande i alla sex juverdelar, och därmed haft diande ungar när hon sköts under jakten.”
Han kan dock inte avgöra om det handlar om årsungar eller fjolårsungar.

Av protokollet framgår det dock även att det, vid anskärning av körtelvävnaden i juverdelarna, inte fanns någon synlig mjölk. Det ska inte heller ha setts något sekret i spengångarna.
Veterinären menar dock att det kan ha blivit utklämt.

Ett par årsungar har flera gånger setts i området där björnhonan sköts, både naturbevakare från länsstyrelsen och boende i området har gjort observationerna. 
Det här rapporterar Dala-Demokraten.

Fotnot: Se även notis den 27/8.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser