Skjut hondjur och kalvar – spara tjurar!

Kronoberg (JJ) Frederic Kjellson, ny ordförande för Jägareförbundet Kronoberg, rekommenderar jägarna att spara på tjurarna till hösten och istället skjuta hondjur och kalvar.

Enligt Kjellson finns det tre tunga skäl för länets älgjägare att tänka på inför höstens jakt. .  

• De ovanligt små kalvarna från förra året som fortfarande är kvar och riskerar att påverka stammen negativt när de blir könsmogna. 
• Anpassning av stammens storlek till den extremt stora fodertillgången på stormhyggena.  
• Förvalta, enligt förbundet, en av landets bästa älgstam.

Enligt länsordförande Frederic Kjellson har älgjägarna generellt lyckats väl med att restaurera älgstammen.
– Vi har ett fantastiskt läge med stora tjurar.. Men det finns smolk i bägaren. I rekommendationsbrevet ut till älgjägarna oroar sig förbundet över ”de många mycket små kalvar” från fjolåret.

Rådet är att om möjligt skjuta bort de små fjolingarna, främst hondjur. Jägareförbundet rekommenderar att avskjutningen av vuxna hondjur bör utgöra minst 50 procent av det totala antalet fällda vuxna älgar.

  Dessutom manar man till ett än högre uttag av kalvar. Andelen bör öka från senaste 56 procent i länet till minst 60.   På tjurfronten anser man att andelen tjurar behöver gå upp och att tjurar upp till sex taggar sparas alternativt att kvotering sker.  

– För att få kvalitet behöver vi göra detta. Vi vill öppna upp för en adaptiv älgförvaltning. Men sedan står det ju alla fritt att göra urvalet. Vi är inte lagen och vill inte skriva på någons näsa, säger Kjellson till tidningen Smålänningen.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser