Skjut fler lodjur

Västerås (JJ) Jägareförbundet i Västmanland vill att det ska skjutas fler lodjur kommande jaktsäsong i länet. Jägarna kräver en ökning från fem till tjugo djur.

Enligt jägarna har länets rådjursstam halverats under de senaste åren och på vissa platser finns endast ett par djur per 1 000 hektar. För att rädda rådjursstammen i länet krävs därför en omfattande lodjursjakt. Det nationella målet för lodjur är 300 familjegrupper eller totalt 1 500 lodjur och det anser jägarna i Västmanland att man snart nått. När det har skett är jägarna krav att lodjursstammen ska förvaltas med jakt. I Västmanland är målsättningen att det ska finnas åtta, nio familjegrupper.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser