Skilda uppfattningar gällande fångst av duvhök

SKURUP(JJ). Det råder skilda uppfattningar om fångsten av duvhökar i Skurups kommun. Det är två gods i kommunen som fått tillåtelse att använda levande duvor som lockbete för att fånga duvhökar. Även om ornitologer deltar i detta projekt så finns det delade meningar bland ornitologer om tillvägagånssättet.

Duvhökarna fångas främst in för att skydda andra djur. 
Efter att duvhökarna fångats i fällorna så ringmärker Skånes Ornitologiska förening dem innan de släpps ut i friheten igen. Detta gör att de ofta hittar nya jaktmarker. 

Anders Nygaard är viltmästare på Rydsgårds gods som fått tillstånd att fånga duvhök, han menar att det är till stor betydelse för att kunna bedriva viltvårdande insatser. 
– Duvhöken är en väldigt skicklig jägare, framför allt på fältviltet, och populationen har ökat kraftigt, säger Anders Nygaard till Ystads Allehanda.  
Anders Nygaard poängterar att godset följer alla reglerna, bland annat att de har godkända fällor och att de kontrolleras två gånger per dag.

Kenneth Bengtsson, ordförande för Skånes Ornitologiska förening, menar att duvhökarna blir stressade i fångenskapen och under transporterna. Därför är hans egna åsikt att tillstånden inte bör beviljas.
Men Bo Petersson, som sitter i föreningens fågelskyddskommitté, framhåller att han arbetar med godsen för att jakten så bli så etiskt riktig som det är möjligt, dessutom pekar han på att de flesta godsen inte längre får skjuta hökar. 
Det här rapporterar Ystads Allehanda.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser