Skilda uppfattningar gällande fångst av duvhök

SKURUP(JJ). Det råder skilda uppfattningar om fångsten av duvhökar i Skurups kommun. Det är två gods i kommunen som fått tillåtelse att använda levande duvor som lockbete för att fånga duvhökar. Även om ornitologer deltar i detta projekt så finns det delade meningar bland ornitologer om tillvägagånssättet.

Duvhökarna fångas främst in för att skydda andra djur. 
Efter att duvhökarna fångats i fällorna så ringmärker Skånes Ornitologiska förening dem innan de släpps ut i friheten igen. Detta gör att de ofta hittar nya jaktmarker. 

Anders Nygaard är viltmästare på Rydsgårds gods som fått tillstånd att fånga duvhök, han menar att det är till stor betydelse för att kunna bedriva viltvårdande insatser. 
– Duvhöken är en väldigt skicklig jägare, framför allt på fältviltet, och populationen har ökat kraftigt, säger Anders Nygaard till Ystads Allehanda.  
Anders Nygaard poängterar att godset följer alla reglerna, bland annat att de har godkända fällor och att de kontrolleras två gånger per dag.

Kenneth Bengtsson, ordförande för Skånes Ornitologiska förening, menar att duvhökarna blir stressade i fångenskapen och under transporterna. Därför är hans egna åsikt att tillstånden inte bör beviljas.
Men Bo Petersson, som sitter i föreningens fågelskyddskommitté, framhåller att han arbetar med godsen för att jakten så bli så etiskt riktig som det är möjligt, dessutom pekar han på att de flesta godsen inte längre får skjuta hökar. 
Det här rapporterar Ystads Allehanda.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser