Skiftar från Rovobs till Skandobs

Gävle (JJ) Länsstyrelsen i Gävleborgs län kommer skippa Rovobs framöver till förmån för det skandinaviska rapporteringssystemet Skandobs.

I mitten av april kommer Länsstyrelsen Gävleborg att helt övergå från Rovobs till Skandobs, ett skandinaviskt rapporteringssystem för observationer av stora rovdjur.

Där kan privatpersoner enkelt registrera observationer med hjälp av datorn eller mobilen. Det går också att kommunicera med länsstyrelsens fältpersonal och se uppgifter som andra lägger in medan du rör dig ute i skog och mark.

Genom att rapportera in observationer av rovdjur, spillning och spår kan jägare, tamdjursägare och andra som berörs av rovdjur informera varandra om vad som händer i närområdet och på så sätt förebygga skador på tamdjur.

Än så länge kan man rapportera in obsar till  både skandobs.se och rovobs.se, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser