Skarvkoloni utplånad

Gävle (JJ) På två öar utanför Gävle har flera hundra skarvar dödats och nästan alla träd sågats ner. Polisen ser allvarligt på händelsen och ärendet har varit belagt med sekretess.

Förödelsen upptäcktes i början av sommaren. På två öar hade drygt 200 träd sågats ner och minst flera hundra skarvungar dödats, enligt chefen för Polisens miljörotel, kanske så många som upp till 1 000 skarvar.

Länsstyrelsen i Gävleborgs län beslutade tidigare i år om en relativt generös skyddsjakt på storskarv. I början av juli drogs det beslutet tillbaka och ersattes på grund av den massiva slakten i de två skarvkolonierna med ett betydligt mer restriktivt beslut.

Nu får endast ett fåtal skarvar skjutas under skyddsjakt av yrkesfiskare och i direkt anslutning till fiskeredskap. 

Brottet rubriceras som grovt jaktbrott och brott mot artskyddsförordningen och kan ge upp till fyra års fängelse. I nuläget finns ingen misstänkt, men Polisen tror att det är flera gärningsmän, rapporterar P4 Gävleborg.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser