Skarvkoloni utplånad

Gävle (JJ) På två öar utanför Gävle har flera hundra skarvar dödats och nästan alla träd sågats ner. Polisen ser allvarligt på händelsen och ärendet har varit belagt med sekretess.

Förödelsen upptäcktes i början av sommaren. På två öar hade drygt 200 träd sågats ner och minst flera hundra skarvungar dödats, enligt chefen för Polisens miljörotel, kanske så många som upp till 1 000 skarvar.

Länsstyrelsen i Gävleborgs län beslutade tidigare i år om en relativt generös skyddsjakt på storskarv. I början av juli drogs det beslutet tillbaka och ersattes på grund av den massiva slakten i de två skarvkolonierna med ett betydligt mer restriktivt beslut.

Nu får endast ett fåtal skarvar skjutas under skyddsjakt av yrkesfiskare och i direkt anslutning till fiskeredskap. 

Brottet rubriceras som grovt jaktbrott och brott mot artskyddsförordningen och kan ge upp till fyra års fängelse. I nuläget finns ingen misstänkt, men Polisen tror att det är flera gärningsmän, rapporterar P4 Gävleborg.

AKTUELLT

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser