Skarvjakten på Snöholmen stoppad

Trosa (JJ) Länsstyrelsen i Södermanland sätter tills vidare stopp för skyddsjakt på skarv på Snöholmen utanför Trosa. Jakten har överklagats av av Föreningen Södermanlands Ornitologer och Stockholms Ornitologiska Förening med motiveringen att beslutet saknar vetenskaplig grund och att dokumentation saknas helt.

Länsstyrelsen i Södermanland gav 22 februari Trosa kommun tillstånd att skjuta 50 av skarvarna på Snöholmen. Anledningen var att kommunen under flera år försökt skrämma bort fåglarna, utan resultat.Skarvens träck är starkt frätande och växtligheten på Snöholmen har närmast slagits ut. Länsstyrelsens beslut i februari innebar att skarvjakten skulle pågå fram till 31 mars.

– Den tänkta åtgärden skapar nya problem på nya öar, skarvarna har etablerat sig i en hägerkoloni på Snöholmen för att de utsatts för störningar på öar längre ut, skrev ornitologerna i sin överklagan.

I väntan på ett slutligt beslut förbjuder nu Naturvårdsverket skyddsjakten. Naturvårdsverkets beslut kan inte överklagas.

AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser