Skarvjakten på Snöholmen stoppad

Trosa (JJ) Länsstyrelsen i Södermanland sätter tills vidare stopp för skyddsjakt på skarv på Snöholmen utanför Trosa. Jakten har överklagats av av Föreningen Södermanlands Ornitologer och Stockholms Ornitologiska Förening med motiveringen att beslutet saknar vetenskaplig grund och att dokumentation saknas helt.

Länsstyrelsen i Södermanland gav 22 februari Trosa kommun tillstånd att skjuta 50 av skarvarna på Snöholmen. Anledningen var att kommunen under flera år försökt skrämma bort fåglarna, utan resultat.Skarvens träck är starkt frätande och växtligheten på Snöholmen har närmast slagits ut. Länsstyrelsens beslut i februari innebar att skarvjakten skulle pågå fram till 31 mars.

– Den tänkta åtgärden skapar nya problem på nya öar, skarvarna har etablerat sig i en hägerkoloni på Snöholmen för att de utsatts för störningar på öar längre ut, skrev ornitologerna i sin överklagan.

I väntan på ett slutligt beslut förbjuder nu Naturvårdsverket skyddsjakten. Naturvårdsverkets beslut kan inte överklagas.

AKTUELLT

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Ny fästingart funnen i Sverige

Kungsbacka (JJ) Varmare klimat för med sig nya arter norrut. Den brokiga hundfästingen har hittats både i Danmark och Sverige. Arten återfinns vanligen längre söderut i Europa.

Annonser