Skarvjakt i sjön Nimmern

Kisa (JJ) Den 16 augusti börjar jakten på skarvar på Nimmern. Jakten är tänkt att skydda fiskebeståndet i sjön.

Jägarna går främst in för att skrämma bort fåglarna, som ökat markant i antal under det senaste året. Det uppskattas nu finnas runt 200 skarvar kring Nimmern.

– Vi kan i vilket fall inte skjuta av alla skarvarna, säger Jan Gustafsson, ordförande i Nimmerns fiskevårdsomsorgsförening. Föreningen har fått tillstånd av länsstyrelsen att jaga skarv på Nimmern för att hålla nere fåglarnas antal.

Förra året sköts 16 skarvar vid Nimmern. Varje skjuten skarv som Jan Gustafsson undersökte hade i sin mage rester av stora mängder abborre.

– De kan äta 20 till 30 fiskar om dagen, säger jan Gustafsson. Nimmerns fiskevårdsomsorgsförening har till­åtelse att skjuta 20 skarvar detta år. En yrkesfiskare i området har fått tillstånd att skjuta ytterligare 20 fåglar, skriver Östgöta Correspondenten.

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser