Skarvjakt i sjön Nimmern

Kisa (JJ) Den 16 augusti börjar jakten på skarvar på Nimmern. Jakten är tänkt att skydda fiskebeståndet i sjön.

Jägarna går främst in för att skrämma bort fåglarna, som ökat markant i antal under det senaste året. Det uppskattas nu finnas runt 200 skarvar kring Nimmern.

– Vi kan i vilket fall inte skjuta av alla skarvarna, säger Jan Gustafsson, ordförande i Nimmerns fiskevårdsomsorgsförening. Föreningen har fått tillstånd av länsstyrelsen att jaga skarv på Nimmern för att hålla nere fåglarnas antal.

Förra året sköts 16 skarvar vid Nimmern. Varje skjuten skarv som Jan Gustafsson undersökte hade i sin mage rester av stora mängder abborre.

– De kan äta 20 till 30 fiskar om dagen, säger jan Gustafsson. Nimmerns fiskevårdsomsorgsförening har till­åtelse att skjuta 20 skarvar detta år. En yrkesfiskare i området har fått tillstånd att skjuta ytterligare 20 fåglar, skriver Östgöta Correspondenten.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser