Skarven och sälen äter 200 000 ton fisk per år

Kungsbacka (JJ) Forskare har undersökt hur mycket fisk skarv och säl i Östersjön äter årligen. Det visar sig att de två djurarterna äter omkring lika mycket fisk var, cirka 100 000 ton om året. Det kustnära småskaliga fisket drabbas av konkurrensförhållandet.  

Säl och mellanskarv äter lika mycket gädda och aborre i Östersjön som oss. Arkivfoto: Per Jonson

– Fisk är ett nyttigt livsmedel och fritidsfiske ger möjlighet till värdefull rekreation. Framgångsrik miljövård har gjort att fiskätande sälar och kanske även fåglar ökat, vilket resulterat i kontroverser kring fåglars och sälars effekter på fisket. Debatten baserats ofta på ogrundade antaganden, varför jag tog initiativ till en studie av hur det verkligen förhåller sig, säger professor Sture Hansson från Institutionen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

Han har tillsammans med kollegor kommit fram till att skarv och säl tillsammans äter omkring 200 000 ton fisk om året och konkurrerar med det kustnära och småskaliga yrkesfisket. Arter som påverkas av predationen är gädda, aborre, gös, havsöring, sik, lax och siklöja. Av dessa arter äter arten mellanskarv och säl lika mycket som människor gör. Däremot har säl och skarvar inte så stora effekter på havsfisket efter strömming, skarpsill och torsk.

Forskarna pekar på åtgärder som kan förebygga problemen. Det kan röra sig om minskade fiskekvoter, men också ett ökat jakttryck på skarv och säl.

AKTUELLT

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser