Skärpta vapenregler

Stockholm (JJ) Många svenska jägare och vapenägare riskerar att förlora sina vapen. Regeringen vill utöka de medicinska skälet som gör en person olämplig att inneha vapen.

Enligt justitieminister Thomas Bodström kan det innebära att en person som visar dåligt omdöme, eller stor aggressivitet anses vara olämplig att inneha vapen.
Idag är läkare som vårdar personer med psykiska störningar skyldig att rapportera detta till polisen. Begreppet olämplig att inneha vapen ska vidgas och gälla alla medicinska skäl som gör en person olämplig. Begreppet innefattar även senildementa som tidigare inte klassades som psykisk störning.
Den som inte anses vara lämplig att inneha vapen får besök av polisen som ger vapenägaren tre månader på sig att avyttra vapnen. Om de inte sker tvångsinlöses vapnen. Regeringen föreslår även att polisen ska få rätt att söka igenom bilar på jakt efter vapen. I dag krävs beslut om husrannsakan för att söka igenom en bil, något som försvårat polisens arbete.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser